Dobro izkoriščen vikend

Objavil-a Petra Potočnik

24 junija, 2021

Z Marto sva se domenili, da greva v soboto plezat smeri v Begunjščici. Zakaj pa ne? In sva šli… Sem pa sobotno jutro začela s hitrim tečajem nemščine, ko sem cariniku na mejnem prehodu morala razložiti, kam grem. Nekako sem spacala skupaj tisti »nur Tranzit« in carinik me je prav tako rahlo nasmejan spustil čez mejo.  Marta me je že čakala na Ljubelju. Spakirali sva nahrbtnike, vzeli (glede na vročino, ki se je tisti dan obetala) premalo pijače in šli steni naproti. Pot do smeri, ki sva si ju izbrali, je bila izletniška. Pa zanimiva. Hodili sva namreč skozi Bornove tunele. Ugotovitev dneva: ena od redkih prednosti tistih, ki smo malo manjši, je tudi ta, da lahko nesklonjeni in brez skrbi, da bi se udarili v glavo, hodimo po Bornovih tunelih. Juhu!  

Prva smer, ki sva jo preplezali, je bila Kiklop. Ocenjena je z oceno V+. Smer je sicer dobro opremljena, predvsem na težjih mestih. Zelo zanimiv del smeri se mi je zde naravni skalni predor, skozi katerega sem se morala stlačiti. To ne gre drugače, kot da sem snela nahrbtnik, ga porivala pred sabo,  dokler nisem prišla do fajne poličke, kjer mi je lahko nahrbtnik spet skočil na ramena. 

Mini predor, skozi katerega je bilo treba splezati.

Druga preplezana smer je bila Spominčica z oceno V/III—IV. Omenjena smer je zanimiva predvsem v zadnjem raztežaju, ki je nekoliko težji in temu primerno tudi manj krušljiv. Zadnji raztežaj se pleza po platah z dobrimi grifi.

Marti je bilo vmes malo dolgčas. :)

Na koncu drugega raztežaja Spominčice.

Pri sestopu do avta in razmišljanju o piru in cedeviti z veliko ledu, sva razmišljali tudi o smeri, ki naju čaka za prihodnjič.

No, ker en plezalni dan med vikendom ni dovolj, sva se z Janom v nedeljo odpravila proti Raduhi. Že pri Bukovniku sva srečala Vinkona, Franca in Olgo. Vse je bilo super in fajn, dokler nismo prišli pod steno. Tam smo se morali postaviti v vrsto. Ker je bila gužva. Zasedene so bile vse najbolj plezane smeri. Kakšne tri naveze so bile v smeri ZZ. Dve navezi (ali pa tri) v Platah, nekdo je plezal  zraven Plat, zasedena je bila Študentska smer. In zaseden je bil tudi kamin pri Durcah. Ampak: tam je plezala samo ena naveza.  Seveda smo se vsi odločili, da splezamo nedeljski Kamin pri Durcah. Ker mi nekako uspe spregledati skoraj polovico klinov in svedrovcev, se mi je smer na začetku seveda zdela premalo opremljena. Svedrovec na na začetku kamina je na srečo tako očiten, da ga niti jaz nisem mogla spregledati. Tisti detajl na začetku kamina se mi ni zdel niti malo enostaven. Sicer pa je bilo čudovito: ravno prav toplo, na poličkah vmes pa  čisto dovolj prostora za počitek in opazovanje gozdičkov ter travnikov pod Raduho.

Abzajl na koncu Kiklopa in Spominčice.

Foto: Marta in Petra

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglejte si prihajajoče dogodke