Če koga zanima: Kilimanjaro, februar 2013
Datum objave: Nov 18, 2012

Društvo za pustolovske aktivnosti

STRMINA

Maroltova 30, 2000 Maribor – Slovenija

Vzpon na streho Afrike in safari ob njenem vznožju

Kilimanjaro (5895 m), Tanzanija – februar 2013

Program

  1. dan (15.2.): Vožnja do letališča Benetke, polet Benetke-Istanbul, kjer je možen kratek ogled nekdanje bizantinske prestolnice, ter nadaljevanje poleta proti Nairobiju v Keniji.
  2. dan (16.2.): Prihod v Nairobi v zgodnjih jutranjih urah, kjer nas pričaka avtobus ter vožnja proti kenijsko-tanzanijski meji in nadaljevanje poti do Arushe, mesta blizu vznožja Kilimanjara.
  1. dan (17.2.): Dan za potepe po Arushi in nekakšna aklimatizacija na Afriko in tukajšnji utrip življenja.
  2. dan (18.2.): Vožnja iz Arushe do Marangu Gate (1980 m) in vzpon do koče Mandara (2700 m), pravzaprav skupine lesenih hišk, ki poteka skozi slikovit gozd, kjer lahko srečamo tudi vrsto divjih živali. Vzpona je za okoli 5 ur, razdalja 12 km.
  3. dan (19.2.): Počasi zapustimo gozdna pobočja najvišje afriške gore in se čez visokogorsko savano povzpnemo do koče Horombo (3720 m). Na poti bomo deležni vedno lepših pogledov na krater Kibo, srečali bomo nekatere izjemne rastline…V okoli 6 urah bomo prehodili 12 kilometrov in se povzpeli za dobrih 1100 m.
  1. dan (20.2.): Dan za aklimatizacijo na koči Horombo (3720 m), ki ga bomo izkoristili za krajši vzpon proti Kilimajarovemu stranskemu vrhu Mawenziju in potepanje v okolici koče ter predvsem počitek.
  2. dan (21.2.): Vzpon do koče Kibo (4700 m), ki tokrat poteka po pusti gorski pokrajini, nekakšni visokogorski puščavi(razdalja 15 km, čas hoje okoli 6 ur). Na počitek se bomo odpravili tokrat zelo hitro, saj nas čaka nočni vzpon proti vrhu najvišje afriške gore.
  1. dan (22.2.): Tokrat se naša etapa prične zelo zgodaj, pravzaprav bi ji lahko rekli skoraj poznovečerna etapa. Okoli polnoči bomo dobro opremljeni, predvsem z oblačili, krenili proti najvišji točki Kilimanjara. Sprva nekoliko bolj strma pot vijuga proti Gilman’s Pointu (5681 m), kjer dosežemo rob kraterja, od tam pa nas večinoma zasnežena pot vodi po robu kratera do Uhuru Peaka (5895 m), najvišje točke Kilimanjara in Afrike. Tukaj bomo pozdravili tudi sonce in se po kratkem postanku na vrhu ter fotografiranju odpravili nazaj proti koči Kibo. Po počitku se spustimo še do koče Horombo, kjer še zadnjič prespimo na pobočjih Kilija. Od koče Kibo do vrha je 6 km vzpona in 1195 višinskih metrov, za kar bomo potrebovali nekje 6 do 8 ur, spusta imamo vse skupaj 21 km, kar nam bo vzelo dodatnih 4 do 6 ur.
  1. dan (23.2.): Po zajtrku nas spet čaka dolga hoja, vendar samo navzdol. Kar 27 km bomo opravili, pokrajina pa se spremeni iz deloma puščavske nazaj v deževni gozd, po 6 urah hoje bomo dosegli spet Marangu Gate, od koder nas čaka še vožnja do Arushe in počitek.

10.  dan (24.2.): Arusha, počitek, potep po mestu.

11.  dan (25.2.): Vožnja iz Arushe do narodnega parka Lake Manyara, kjer nas čaka ob velikem jezeru safari, na katerem bomo srečali opice, gazele, antilope, zebre, povodne konje, žirafe…, če bomo imeli pa srečo, lahko tukaj srečamo celo leve, katerih posebnost je ta, da plezajo na drevesa.

12.  dan (26.2.): Safari v rezervatu Ngorongoro, kjer lahko v ogromnem kraterju spoznamo pravi živalski raj, saj tukaj živi ogromno različnih živali, marsikatere bomo tudi srečali. Obiskali bomo tudi vas Masajev na obronkih kraterja in spoznali njihov svojevrstni način življenja v divjini. Povratek nazaj v Arushu.

13.  dan (27.2): Počitek in potep po mestu, barantanje za spominke, pokušanje lokalnih specialitet… Obisk okolice Arushe…

14.  dan (28.2.): Priprave na vrnitev domov. Večerna vožnja nazaj proti Keniji in na letališče Nairobi.

15.  dan (1.3.): Zgodnji jutranji polet proti Istanbulu, kjer nas čaka postanek, nato pa nadaljevanje poti v Benetke in vožnja v Slovenijo, kamor prispemo v večernih urah.

Stroški potovanja: 2.100 evrov (pri 8 prijavljenih)

Opomba: Pri številu prijavljenih 6 ali 7 so stroški potovanja 2.250 evrov, nad 10 prijavljenih pa se strošek potovanja zniža. Strošek potovanja se lahko spremeni ob spremembi denarnih tečajev ali ob spremembah cen letalskega prevoza.

V stroške JE zajeto: spremstvo na potovanju, vsi lokalni prevozi, vodniki in nosači, prehrana na trekingu in safariju (zajtrk, kosilo, večerja), vsa prenočišča (hotel z dvoposteljnimi sobami z zajtrkom – Arusha, spanje na kočah – Kilimanjaro, dvoposteljne sobe v lodgih na safariju), vstopnine v narodne parke, letalske vozovnice in letališke takse, zavarovanje letalske vozovnice za primer odpovedi, zavarovanje z asistenco na potovanju.

V stroške NI zajeto: viza za Kenijo (50 USD) in Tanzanijo (50 USD), ki jih plača vsak osebno na prehodu meje, prehrana (kosila in večerje) izven trekinga in safarija, prevoz do letališča Benetke in nazaj (obstaja možnost skupinskega prevoza), napitnine na trekingu in safariju (pribl. 100 USD). Doplačilo za bivanje v enoposteljnih sobah na potovanju (Arusha, safari) znaša 140 evrov.

Prijave in plačila: ob prijavi se plača 300 evrov prijavnine, prijave se zbirajo najkasneje do 20. novembra zaradi rezervacije letalskih vozovnic. Do konca novembra 2012 je potrebno plačati še 700 evrov za letalsko vozovnico (zavarovana je za riziko odpovedi za primer odpovedi iz zdravstvenih razlogov), preostanek vsote je potrebno poravnati do 5. februarja 2013 (možno je tudi v več obrokih).

Zahtevnost ture: Gre za tehnično nezahtevno turo, ki pa se odvija na večji nadmorski višini, zato je hoja ves čas izredno počasna, med hojo se pije veliko tekočine in pogosti so počitki. Večina potrebne opreme nosijo nosači, udeleženci vzpona le najnujnejše za na pot. Podani časi hoje so maksimalni in so za običajno pripravljenega gornika lahko tudi precej krajši. Spremljalo nas bo tudi nekaj tanzanijskih vodnikov in njihovih pomočnikov, število je odvisno od velikosti skupine. Temperature so relativno visoke za nadmorsko višino, razen pri vzponu na vrh se lahko spustijo krepko pod ledišče, zato je potrebna zimska oprema. Na vršnem delu je tudi sneg.

Prijave zbira Boris Strmšek, tel. 030 666 900, kjer lahko dobite tudi več informacij. Prijave tudi na elektronski naslov drustvo.strmina@gmail.com. Srečanje interesentov s foto/video predstavitvijo bo organizirano v začetku novembra. Potovanje je namenjeno članom Društva za pustolovske aktivnosti Strmina, v katerega se lahko včlanijo vsi, ki jih zanimajo tovrstne aktivnosti.

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ten − 7 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.