Če ta mladi ne znajo, morajo pač ta modri
Datum objave: Avg 30, 2020

Običajno velja reklo, da ‘na mladih svet stoji’. Pri nas je do sobote veljalo bolj, da ‘zaradi mladih svet stoji’. Po besedah naših ferajnovskih legend Fižole, Vinkota, gospoda Špilerja, Branča, Mihana in še nekaterih je namreč (tudi) družabnega dela v našem alpinističnem klubu premalo. Čakali so, da se bodo ‘ta mladi’ vendarle zganili in organizirali srečanje, kakršnih so včasih menda imeli veliko, pa se ni zgodilo nič. Zato so ta modri, natančneje Vinko in Fižola, vzeli stvari v svoje roke, kot nekoč poklicali vse člane, vsakega posebej, in nas povabili na piknik pod našo goro. Skrivnostno niso nikomur zaupali pravega razloga, zato je bila radovednost velika in morda je kdo na Grohat prišel samo zato, ker ga je zanimalo, kaj je razlog tako velikega srečanja.

V petek zvečer smo se na Grohat podali neutrudljiva Bica, Miha, Davo, Jure, Aljaž in Gozdna. Najbolj neučakan je bil očitno Branč, ki je gor prišel že dan prej in je bila zato naša alpinistična soba zasedena toliko dni skupaj, kot že dolgo ne. Na predvečer srečanja smo se spraševali, zakaj sta Fižola in Vinko tako skrivnostna. Ugibanj je bilo več – obletnica, rojstni dan, morda kakšen drug jubilej. Ni nam uspelo najti odgovora, zato smo šli raje spat.

Naslednji dan, 29. 8. 2020, se nas je na Grohatu zjutraj zbralo (mislim, da) 34, kar je številka, ki se je ne bi sramoval noben ferajn. Fižola in Vinko, organizatorja in pokrovitelja plezalnega vikenda, sta nam razkrila pravi razlog srečanja: razloga ni, gre le za to, da se že dolgo nismo zbrali vsi skupaj in da smo mladi (kako lepo se sliši, da nas imajo nekateri še za mlade) glede organizacije tovrstnih dogodkov res preveč leni.

Del ekipe s Fižolom na čelu je ostal pri koči in prevzel kuhanje, drugi pa smo se razdelili v naveze in se podali v stene. Ustavile nas niso niti nenehne plohe, ki bi marsikoga odvrnile od plezanja, če bi o obisku Raduhe razmišljal doma in ne bi tja prišel zaradi srečanja. Povelje vodstva se je glasilo, da je ponovni zbor ob 13. uri, in to na kosilu.

 

Kotel ni bil dolgo poln.

Kotel ni bil dolgo poln.

Podali smo se v naslednje (mokre) smeri v navezah, kot si sledijo:

  • ZZ – Daša, gospod Špiler (navrtal je nekaj novih svedrovcev, ki so menda res manjkali); Super Franc, Jure in Gozdna
  • Kombinacija Danijeve in Eso beso – Domč in Pipi
  • Sama jama – Anza in Branko
  • Vetrne police – Vinko, Olga in Nataša
  • Stanetova – Andy in Grega; Luka in Kaja; Petra, Jan in Brigita; Janez in Uroš
  • po normalki na vrh –  Andrej, Katja, Tina in Gašper
  • brezpotja – Branč

Gospod Špiler in Daša sta si naložila toliko dela (predvsem Daša, ki se je izkazala kot izjemna višinska nosačica), da sta zadnje ostanke zares izvrstne enolončnice, ki so jo pričarali Fižola, Silva, Aljaž in drugi komaj še ujela. Hvalnic kulinaričnemu dosežku kar ni bilo konca, zato bodo imeli ‘ta mladi’ kar težko delo, če bodo želeli na naslednjem srečanju vsaj približno obdržati to kulinarično raven.

Daša, grema! Vzemi hiltija, jz bom nesu pa štrik.

Daša, grema! Vzemi hiltija, jz bom nesu pa štrik.

Po koroških alpinističnih kuloarjih se šušlja, da se utegne letos zgoditi še eno srečanje, zdaj že tradicionalni Gospodinjski dan s pokalom za zlato štiklo, ki bo letos na sporedu zaradi epidemije koronavirusa šele jeseni. In tam bomo ‘ta modrim’ dovolili zgolj plezati, mi pa bomo skušali dokazati, da smo se to zares prijetno soboto pod Raduho od njih nekaj naučili.

Najmlajša in najmlajši na srečanju.

Najmlajša in najmlajši na srečanju.

V imenu čisto vseh se zahvaljujem glavnima organizatorjema in zlatima pokroviteljema Fižoli in Vinkotu, srebrnemu pokrovitelju Super Francu (Tertinku), vsem bronastim pokroviteljem in pokroviteljicam, ki so pomagali pri delu, da smo mi lahko plezali in se potem pogreli z enolončnico (in ohladili s pivom), ter vsem ferajnovcem, zaradi katerih je kljub prav hecnemu vremenu uspel zares lep dogodek.

‘Ta modri’, res ste legende! Hvala vam!

118400075_342253560473041_7826748059652040326_n (1)

118518045_612670002772773_5721123584560094888_n

IMG_6253

IMG_6583

Resized-20200829-132939

 

Mlajši pripravniki in pripravnice, ker se štejem bolj k modrim kot ta mladim ;-) , je teža organizacije Gospodinjskega dne na vas. Tako kot že lani, al Brigita.

Gozdna

Foto: vsi

 

Kategorije zapisa: Aktualno | Alpinizem

1 Comment

  1. Andrej Špiler

    Velja za vse “večne” pripravnike. Naredite izpit za alpinista, pa se bo oprema bolj enakomerno porazdelila. Drugače pa velja hierarhija. Naj se ve kdo je kdo.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen − 12 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.