Čestitke Vidu Urnautu………….povzeto po AK Črna
Datum objave: Sep 15, 2019

 

Xeis

ali Gesäuse je nacionalni park v sosednji Avstriji. Praktično na našem dvorišču, komaj dobri dve uri vožnje od doma, se nam ponuja raznovrstno plezanje v prvorazredni skali. Ne vem zakaj mora vedno miniti nekaj let, da se ponovno odpravim tja in znova ugotavljam kako dobro je in zakaj me toliko časa ni bilo?

Tokrat sem našel res noro smer v konstantno previsni severni steni Zinödla. 450 m, ocena VIII in obvezno VIII. Skoraj vsi raztežaji so težji od VII, le prva dva VI, ocene pa so kar konkretno našpanane. V raztežajih so od dva do šest svedrov, ostalo varovanje pa si urediš s friendi. Škoda, da tistih par svedrov tiči med raztežaji, saj se ves čas smeri pne čudovita razpoka! Smer je šla na pogled, kljub mokroti v enemu VIII- raztežaju, ki pa mislim da je redko kdaj suh.

V veselje mi je bilo, da sem lahko imel za soplezalca končno enega perspektivnega, plezanja željnega in našutanega mladinca, z letos preplezanimi že par 8a-ji in sicer z našega konca, Koroške! Vid Urnaut, je tokrat prvič plezal več raztežajno smer, prvič je držal v roki frienda in največ kar je do danes v enem dnevu splezal je bilo max osem smeri, najbrž ne daljših od 20 m. Tokrat pa 11 raztežajev, povprečno 45 m dolgih. Kljub temu, da mu en raztežaj ni uspel prosto, je vse opravil z odliko in pokazal da je iz pravega testa! Upam, da bo to znal izkoristiti.

Grega Lačen

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

3 komentarja

  1. Katja Planinc

    Bravo, Vid in Grega!

  2. Domen

    Odlično!

  3. andrej

    Zelo dobro Grega, da si na tako resno turo povabil Vida. Bravo Vid, da si si zaslužil vse pohvale Grega in pokazal, da se mladi rod znajde tudi v velikih stenah!

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eleven + eight =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.