Chamonix – turna smuka
Datum objave: Mar 8, 2012

Ker so pri nas snežne razmere za turno smučanje slabe in sva doma dobila zeleno luč za varstvo, sva se z Leno 24.2. odpravila v Chamonix. Ker sva tja prispela šele v popoldanskih urah, sva prosti čas izkoristila za tek na smučeh. Ker so nama vreme, zdravje in kondicija prijazno služili, sva lahko vseh naslednih šest dni izkoristila za turno smučanje.

Prvi dan sva se priključila Zorman Tadeju, ki je s svojo klientko zaključeval štiridnevno vodenje. Skupaj smo odšli na sedlo Col du Passon (3.028 m) in odsmučali v Le Tour.

Drugi dan smo se skupaj s Tomažem Jakofčičem in Tino Di Batisto zaradi močnega vetra v višjih predelih odpravili na Tete de la Combaz (2.455 m), se od tam spustili v Les Contamines, nato pa sva midva opravila še dve smuki v Hauteluce.

Tretji dan sva odšla na enega izmed treh sedel nad Les Contaminesom, tako imenovano Col des Chasseurs (2.530 m).

Četrti dan je bil rezerviran za “potovanje od Francije do Švice”. Štartala sva na Grand Montes, se spustila na ledenik Argentiere, nato je sledil prvi vzpon na sedlo Col du Chardonnet (3.323 m), krajši spust, vzpon na sedlo Saleina in spust v švicarsko mestece Trient.

Peti dan sva se z gondolo povzpela na znani in precej oblegani Agil du Midi, vendar sva se veliki večini turistov izognila, saj sva po prvem delu presmučanega Valley Blancha zagrizla v hrib proti sedlu “Pujsek” (Breche Puiseux – 3.432 m), smučala sva po treh ledenikih: Mont Mallet, Leschaux in Mer de glace. Smuko sva zaključila v Chamonixu.

Šesti dan, ko je bilo treba popoldan na pot domov, sva izkoristila za še en lep turni smuk na sedlo Col du Belvedere (2.800 m) in po 100 meterskem abzajlu odsmučala v vasico Le Buet.

Vse dni so naju prijazno gostili člani družine Jakofčič- Di Batista (Tomaž, Tina, Ula in Anka). Tomaž in Tina, ki sta prava poznavalca Chamonixa ter bližnje in daljne okolice, sta nama vsak dan sproti svetovala, kam naj se podava. Tako sva kljub visokim temperaturam za ta čas in za to nadmorsko višino na kar nekaj turah smučala celo po pršiču.

Vse ture sva opravila s pomočjo žičnic, tako da se je na vsaki nabralo povprečno več kot 1000 višinskih metrov vzpona in okrog 3000 višinskih metrov spusta.

Uživala sva: Matej in Lena

[nggallery id=127]

Kategorije zapisa: Turno smučanje

1 Comment

  1. Domen

    Vau. Čestitke, še posebej Leni, ki je očitno v življenski formi.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

four × 1 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.