Druga sezona Bergdoktorja
Datum objave: Jul 14, 2022

Sediva pred šotorom in tuhtava, ali sva se odločili pravilno. Ob šestih je malce deževalo, oblaki različnih oblik se ves čas pomikajo po nebu, sonce je skrito, gore niso skrite, napovedi pravijo, da bo dež oz. celo kaka nevihta … Že tako sva izgubili ponedeljek, zdaj pa še četrtek.

Ampak vmes sta bila dva prekrasna dneva z dvema luštnima smerema, bolj ali manj dolgima dostopoma in zanimivima sestopoma.

V torek, 12. 7., sva izbrali Ellmauner Tor (https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/ellmauer-tor-tour/), ker v vodničku in na spletu piše, da je tako lepa, da se ti zdi, da se vzpenjaš po stopnicah, ki vodijo v nebesa. 460-metrska smer je opremljena s svedrovci, sestop poteka po markirani poti Eggersteig, dostop je pa za Wilder Kaiser zelo kratek (približno 45 min). Smer je zelo lahka, le en detajl ima oceno 4+ (20 m), lahko pa se mu izogneš (ampak je zelo lep, dobro opremljen, tako da se mu nima smisla izogibati). Smer je zelo primerna za tečajnike alpinistične šole. Moj subjektivni opis smeri: taka je kot štiriletni otrok.

Vrata
Že čez detajl

V sredo, 13. 7., sva izbrali še eno krasno, zelo priljubljeno smer, ki se imenuje po tudi zelo priljubljeni risanki – Levji kralj, König der Löwen (https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/koenig-der-loewen-treffauer-nordwand/). Skoraj dveurni strm dostop niti ni naporen, če ima človek rad razgibane poti, vonj po pašnikih in zeliščih, razglede in Wilder Kaiser. Smer je krasna – začne se po žlebičkih, ocenjenih s 3 do 4, potem pa po kompaktni skali preplezaš previs z oceno 5+. Lahko se mu izogneš, ampak tudi tega obvoza ne priporočam, ker je detajl zelo lep. Čaka ta še nekaj trojk, štiric in petic, vse pa so zelo dobro opremljene. Sestop je po označeni izpostavljeni poti.

Prvi detajl v Levjem kralju
Vrh zadnjega detajla v Levjem kralju
Še en detajl …

Nekje na pol poti je pastirski stan, kjer si lahko za (upravičeno) zasoljeno ceno na zaupanje privoščiš osvežilno pijačo. Seveda nisva mogli kar tako mimo … Zabavali sva se tudi z geolovom in našli kar nekaj zakladov, enega novega pa tudi postavili, in sicer blizu filmskega Gruberhofa.

Geolov

Hribi so zdajle videti zelo mikavni, oblaki so se dvignili, vse kaže, da sva se odločili napačno. Ko pa se ozrem, vidim temne nizke oblake. Hmmm….. Nič, se greva odjavit iz kampa (https://www.camping-michelnhof.at/).

M & M

Naveza M & M

Kategorije zapisa: Alpinizem

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen − nine =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.