KIKL’CE, ŠTIKL’CE IN VEGRAČ
Datum objave: Maj 23, 2023

Gospodinjski dan, 20. 5. 2023

Mogoče bi se večini zdelo nenavadno videti odraslega moškega, težkega okoli 100 kg in visokega okoli 190 cm, kako pleza v visokih petah in krilu ob bučnem spodbujanju (predvsem) pripadnic lepšega spola. No, prebivalcem Radelj ob Dravi se to že vrsto let ne zdi nič posebnega.

Najprej sta bili gospodinji Marinka in Marta, ki sta nekega dne ob pivu po plezanju modrovali, da bi bilo pa res fajn, ko bi enkrat plezale samo ‘dečve’, kuhali in pazili otroke pa ‘dedi’. In sta tuhtali toliko časa, da sta iztuhtali tako imenovani gospodinjski dan, ko se (nekoč) tradicionalne vloge obrnejo in so gospodinje v resnici gospodje, gospodinje (no ja, recimo jim tako) pa si dajo duška z navijanjem in uživanjem v strežbi moških gospodinj. Ker ima vsaka dobra ideja zmeraj mlade, sta si izmislili še tekmovanje v plezanju v visokih petkah, da moški del ‘ferajna’ vsaj malo občuti, kaj vse so dekleta pripravljena narediti za lepoto vseh ostalih 364 dni. Tako se je rodil prehodni pokal ‘zlata Perotova štikla’, ki ga dobi gospodinja moškega spola za kombinacijo plezanja v visokih petah in celostne podobe.

Zakaj Perotova? Nekoč, ko je v Maltatalu bil še led, se je gospodinjama, ki sta se v pustnem času pretvarjali, da sta alpinistki, pridružil Pero, Peter Vujevič. Oblekel je krilce, si iz plavih las spletel kitki, navezal predpasnik in … Šel z dvema drugima gospodinjama plezat v zaledenele slapove. Prekrasna zgodba, ki še traja, le ledu v Maltatalu ni več …

Zdaj že tradicionalno prizorišče tekmovanja za zlato štiklo je plezališče pod skalco v Radljah ob Dravi, Kalvarija. Nekatere naše članice in člani so prav tukaj dahnili usodni ‘da’, zato ima ta prostor še poseben pomen. Tekmovanje so tudi letos organizirali članice in člani AK Ravne in Plezalnega kluba Martinček iz Radelj ob Dravi, vsekakor pa moramo zasluge za glavnino organizacije pripisati martinčkom, ki so v tem segmentu postali že prava institucija: ne samo, da je bilo vse urejeno do najmanjših podrobnosti, ampak so poskrbeli celo za tiste, ki ne znajo ceniti prelesti termično obdelanega mesa. Kuharica Katja in kuhar Jure (predstavnika ‘obeh ferajnov’) sta skuhala vegrač (vegetarijanski bograč) in klasični bograč v kotlih. Hrane je zmanjkalo po hitrem postopku. In če siva eminenca AK Ravne, gospod Špiler pohvali vegetarijansko hrano, mora ta biti najmanj primerna za pet zvezdic. Bograč pa so jedli celo najmlajši!

Tekmovanje je bilo organizirano malce drugače kot v preteklosti, saj je treba slediti napredku in se prilagajati številu tekmovalcev: ustrezno opremljeni plezalci Ščuka, Uroš, Leon, Miha, Vid in Anže (glej fotografije) so morali preplezati tri smeri in pri tem narediti čim manj napak, imeti čim manj pomoči in narediti čim boljši vtis na publiko. To je najbolje uspelo kar trem tekmovalcem, ki so v (nenačrtovanem) predtekmovanju zbrali vsak po 29 točk: Vlado Črešnik – Ščuka, Leon Kašnik in komaj 14-letni (!) Miha. Ker je lahko zmagovalec samo en, je komisija ob podpori sive eminence Branča in pripombah o ‘kuhinji’ prav tako sive eminence gospoda Špilerja organizirala veliki finale, v katerem je z domiselnim načinom plezanja zlato Perotovo štiklo z letnico 2023 prepričljivo osvojil Leon Kašnik (AK Ravne).

Bolj bistveno pa je to, da je uspelo PK Martinček in AK Ravne organizirati prireditev, ki je znova povezala plezalke in plezalce različnih odsekov. Dan je minil ob zabavi, dobri hrani in druženju, na svoj račun so prišli tudi otroci. Morda smo s tem dogodkom spet malce povezali koroške in štajerske plezalce med seboj, kar ima lahko samo pozitivne posledice. Mogoče je ravno povezanost med različnimi ‘ferajni’ to, kar v teh časih najbolj pogrešamo …

In gospodinji Marinka in Marta, ki ju mnogi poznajo kot navezo M & M? Gospodinji se še zmeraj se prav po čarovniško hihitata ob misli, da sta najbolj klene koroške dede na lep način prepričali, da nosijo krila in visoke petke in se ob tem še celo počutijo dobro. No, kdo pa se ne bi ob toliko aplavzih na tak dan?!

Po pripovedovanju, zgodovinskih dejstvih, lastnih doživetjih in vtisih sodelujočih skup dala Gozdna.

Več slik lahko vidite, če kliknete na to povezavo: https://photos.google.com/u/7/album/AF1QipMqoS4b7M6C9GF1YHV9u9P62p0RQicSdIfjcxMS

Kategorije zapisa: Aktualno

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

12 − one =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.