KOROŠKA 8000 – ODHOD
Datum objave: Jul 5, 2012

Danes 5.7.2012, je z Brnika na pot krenila koroška Alpinistična odprava KOROŠKA 8000 – BROAD PEAK.

p1100022

Koroški alpinizem ima že zelo bogato tradicijo, ki se lahko pohvali s številnimi uspehi posameznikov, klubov in meddruštvenih odprav. V zbirki izpolnjenih želja in ciljev se je nabralo že veliko. Manjka pa še samostojna odprava na katerega od štirinajstih vrhov, višjih od 8000m.

Ideja o samostojni koroške odpravi na osemtisočaka je začela zoreti že po uspešni odpravi Korošcev v Ande 1980, o tem je sanjaril tudi Andrej deset let pozneje in rodila se je Gangapurna – AO Ravne, to sta načrtovala Grega in Franc, ki je žal preminul v Himalaji …

[singlepic id=3111 w=320 h=240 float=left]
Končno je ideja dozorela. Sedem članov iz Črne, Mežice, Prevalj, Raven in Slovenj Gradca, si je za svoj cilj izbrala Broad Peak (8051m) ali Falchen Kangri, kot ga poimenuje tamkaj živeče ljudstvo Balti. Gora je Korošcem že poznana, saj so se na njej, kot člani drugih odprav, že preizkusili Ika, pokojni Franc Oderlap in Andrej Zorman. Razmere takrat niso omogočile dosega vrha.

Informacije o poteku odprave bodo objavljali: http://ka.pzs.si/ , ter na strani http://www.akcrna.si/ , pa tudi na tej strani bo kaj objavljeno, kjer so že prvi objavili vest o odhodu http://www.friko.si/index.php/alpinizem/339-alpinistina-odprava-koroka-8000-broad-peak

Andreju, Ikanu, Mateju, Greganu, Juriju, Sašotu in Tadeju želimo lepo doživetje, SREČE, lepega vremena in predvsem SREČNO VRNITEV DOMOV!

Katja G.

[nggallery id=150]

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

3 komentarja

 1. KatjaP

  Vse dobro tudi z moje strani ter varen, uspešen in nepozaben vzpon!

  Katja P.

 2. Andy

  Tudi z moje. Varno se vrnite domov, če bo pa vrh vmes, bo pa sploh odlično!

  Naj še dodam, da avtorica članka ne navaja točnih podatkov, oziroma so pomanjlkjivi. Na tej gori sem se preizkusil tudi jaz, Andrej Zorman. Bil sem član odprave, tako kot Iki, ki jo je leta 2007 organizirala Irena Mrak iz Tržiča. Kot zgoraj zapisano, nam vreme ni bilo naklonjeno. Sam sem v dobrih štirih tednih, kolikor smo bili pod hribom, zaradi slabega vremena imel le tri priložnosti povzpeti se na hrib pa še to le zato, ker sem v Pakistanu ostal teden dni dlje, kot je bilo planirano. Od tega prvič do enke, drugič do dvojke na 6200 m, tretjič in zadnjič, pa sem poskušal, aklimatriziran le na 6200 metrov, dostopiti na vrh. Žal sem zaradi vremena in moje (neaklimatizirane) počasnosti, moral obrniti na 7500 m. Iki je ostal še en teden dlje, imel je realne možnosti za vrh, vendar so mu člani ruske odprave medtem, ko je bil v bazi, ukradli višinski šotor z vso opremo vred. Tako mu ni preostalo drugega kot sestop… Je pa že pri enem prejšnjih poskusov dosegel višino 7800 m. Nobeden od štirinajstih članov odprave ni dosegel vrha, Irena in Mojca sta dosegli predvrh in presegli višino 8000 m. Vsi smo se srečno vrnili domov.

  Držim pesti za lepo vreme, Andy!

 3. Katja G.

  Andy, iskreno se opravičujem. Podatke sem dobila posredovane in jih sama v resnici ne poznam. Članek bom seveda popravila, ozirom dopolnila.

Trackbacks/Pingbacks

 1. KOROŠKA 8000 – BROAD PEAK - [...] Nekaj fotografij o odhodu z brniškega letališča je tukaj:http://akravne.local/2012/07/05/koroska-8000-%e2%80%93-odhod/ [...]

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three + twelve =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.