KOŠUTNIKOV TURN
Datum objave: Sep 16, 2011

Sončni vzhod, vožnja skozi pravljično vasico Sele (nemško Zell) http://sl.wikipedia.org/wiki/Sele,_Avstrija, pogled na gorski masiv Košuto in na našega lepotca – Košutnikov turn. Tam je danes naš cilj.

Malo sem ga gledala s strahospoštovanjem, ker zgleda tako mogočen. Smer, ki sma jo plezala Kosi in jaz, ima kar pravo ime: Gamsenweg. Sam dostop do smeri je kar zoprn zaradi melišča (en korak naprej, dva te samo odpelje nazaj proti dolini) in bi prišlo prav, da bi imela gamsje sposobnosti poskakovanja po takšnih ˝poteh˝. Vstopiva v smer. Prvi raztežaj je bil krušljiv, ostali so bili dokaj kompaktni. Kljub temu, da ima smer oceno 5, je skala skos navpična in se nikjer ne položi. Smer je v celoti navrtana, opremljena je tudi s klini. Ponuja zanimiv pogled na ferato oz. viseči most s Košutnikovega turna. V zadnjem, sedmem raztežaju naju je pričakalo sonce, ki naju je dodobra ogrelo. Šla sva na vrh Košutnikovega turna (2136 m), kjer sva čakala še na ostali navezi. Daša in Primož sta plezala smer Östlicher Nordkantenpfeiler, Muc in Vezi pa Karantanien 2000. Med 3 urnem čakanjem sma se dodobra najedla, spočila, nagledala čudovitih razgledov (Peca, Uršlja gora, Olševa, Raduha, Obir, Kamniško-Savinjske alpe, del Julijskih, na drugi strani dolina Drave…), opazovala kavke, ki so mojstrice izkoriščanja vetra in jadranja v njemu, ter človeka, ki jih je hotel posnemati z jadrilico.

Po težko pričakovanem prihodu ostalih navez še hitro naredimo par posnetkov, se pripravimo za spust ob jeklenicah in že vzamemo pot pod noge. Pričakal nas je viseči most, kjer je bilo prisotnega malo adrenalina, še pot čez melišče in že smo bili na uhojeni poti. Na koči pod Košuto smo še nazdravili Veziju, ki je imel pred par dnevi rojstni dan, potem pa smo se zapeljali v sončni zahod.

[nggallery id=89]

Kategorije zapisa: Aktualno | Alpinizem | Športno plezanje

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 + seven =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.