Mačka mlade hitro nauči loviti miši
Datum objave: Avg 16, 2017

Mačke imajo vedno in povsod svojo računico. Drži, da so zlate mamice, ampak nikakor pa ne pristajajo na to, da bodo vse življenje lovile miši za svoje muce in mucke. Vprašajte mojo Saro, saj jo večina pozna že od mladih tačk (no, nog). Bor se bo tega še naučil, Tomaž od letos že služi svojo žepnino kot nogometni sodnik (vsaka družina ima pač črno ovco), zdaj pa je na vrsto prišel Aljaž – zagret športni plezalec že tretjo sezono (kako je prej ubogi otrok preživel mučenje nogometnih treningov, vprašajte Jureta). Obljubila sem mu čisto pravo plezanje in ker je obljube treba držati, sem ga z Juretovo pomočjo peljala v klasiko gorovja okoli prelaza Ljubelj: smer Janc-Mali.

Po melišču dol

Po melišču dol

 

Seveda, kot rečeno v prvi povedi, ne brez svoje računice – vse to spada med priprave na daljše smeri in na samostojno plezanje … To pa pomeni, da mora imeti tudi nekaj izkušenj. In če bo užival, bom imela zaveznika v svojih načrtih glede naših dopustov in čez nekaj let nekoga, ki me bo lahko ‘zihral’, kadar bom le hotela, in z menoj vred Jureta pripravil do odhoda v gore namesto na morje. To ne bi smelo biti težko, a pri tako pomembnih rečeh je vsak zaveznik dobrodošel!

 

Prvi raztežaj

Prvi raztežaj

Janc-Mali je vedno dobra izbira za vpeljevanje v večraztežajke. Kratek, a slikovit in prijeten dostop, lepo plezanje in še opremljena smer. Vse to, kar si mladi plezalec lahko želi za prvi stik s pravo plezarijo. Aljaž je v svojo prvo daljšo smer vstopil nekoliko zadržano in previdno, vendar je ob mojem navdušenju nad njim in varni vrvi, na kateri ga je od zgoraj ‘zihral’ Jure, kmalu dobil krila – videlo se je, da uživa, da mu je tovrstno plezanje vsaj toliko všeč kot v kratkih smereh, predvsem pa, da je na svoj dosežek ponosen. To pa je tudi bistvo – preplezana smer z oceno IV+ pri njegovih letih pač ni mačji kašelj.

Zadnji raztežaj

Zadnji raztežaj

Očitno se je takoj rodila želja po ‘še’, saj je na vrhu, ko smo sedeli v prijetni senci, o načrtih za naprej začel govoriti kar sam. Načrt je torej uspel pa še moja računica se je izšla nadvse zadovoljivo. Ko bo mulc zabil svoj prvi klin in prvič popikal led, ga verjetno ne bo nič ustavilo. In v našem malem krdelu bom imela večino, kar pomeni, da se bo pri nas plezalo (še naprej)! Ko navežem(o) še Bora, pa tisti, ki mogoče razmišlja še o kakem ekipnem športu z žogo tako za zraven, ne bo imel več pravice glasovanja, buahaha!

Še vrv je nesel, kot se spodobi za tečajnika.

Še vrv je nesel, kot se spodobi za tečajnika.

Gozdna

Foto: Jure in Marta

Kategorije zapisa: Dolge športne

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

five + one =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.