M&M
Datum objave: Sep 16, 2013

Objavljeno na ALPIKOR-ju 13.01.2009.

Intervju Maje Apat z našima članicama Marto in Marinko.

Babje novice: M&M

napisal: majaa, dne: January 13, 2009

Super se mi zdi, da po babje novice ni treba hodit čez mejo ampak take taprave zagrizene babe rastejo na našem Koroškem. Čeprav se je nabralo kar nekaj materiala o vzponih ženskih navez po svetu, vseeno s ponosom dajemo prednost našim domačinkam.

Tokrat z veseljem predstavljamo zadnje čase najbolj produktivno žensko plezalno navezo na Koroškem (če delam kateri drugi navezi s tako oznako krivico, naj se mi javi:). To je slavna naveza M&M (Marinka&Marta-Megi), rojena na isti dan in znana širom Slovenije, še posebej na Primorskem.

Menda jima je bilo kar usojeno srečati se – šest let nazaj sta se znašli v istem alpinističnem klubu AK Ravne, obe že takrat zapriseženi avanturistki. Pa sta takoj ugotovili, da gliha skup štriha:

»Spoznali sva se na Ajdi na izobraževanju na področju športnega plezanja, potem pa sva se videvali na plezanju v telovadnici na Ravnah. Enkrat sva debatirali o plezanju v telovadnici (saj veš: a prideš, zaka ne, zaka te ni blo …?), pa sva ugotovili, da sva rojeni na isti dan. Ni ga večjega cahna, da morava nekaj skup zlest!«

In sta šli na prvo skupno plezarijo (1)  … ki pa je bila šele začetek in napoved odličnih nadaljnjih vzponov.

Na vprašanje, kaj sta zlezli, presmučali, prehodili, odgovorita zelo skromno:
»Hmmmmm… Preplezali sva nekaj slapov, nekaj navrtanih smeri, nekaj alpinističnih, prehodili Paški Kozjak (osvojili Krejanov vrh), izredno sva ponosni na mali maraton (21 smeri zapovrstjo) v Paklenici, smučali pa nisva skupaj, ker Marinka ne lektorira, Marta pa ne smuča.«

Skromno pravim, ker je repertoar njunih skupnih vzponov zelooooooo dolg. Poleg letnih športnoplezalnih in alpinističnih vzponov beležita tudi zimske in predvsem ledne vpone. V ledu sta blesteli v sezoni 2004/05, ko je Megi poleg vzponov pridno beležila tudi poročila na Alpikorju. Posebej impresionira dejstvo, da imata za sabo tudi prenekateri prvenstveni vzpon.
Kot pristni Korošici se odlično počutita v ostenju Raduhe (2)  in seveda v Logarski dolini z okolico (34 , 5 )
Slapovi so ju očitno res navdušili (6 , 7 , 9 , 10 , 11 )
Sta pa redni obiskovalki Korošcem priljubljenega ostenja Rotewanda, kamor vestno zahajata vedno znova. (12 13 ) Menda sta enkrat v smeri naleteli na še 7 sovrstnic, kar bi lahko šteli za svojevrstni presežek :) (14)Navdušil ju je Beli potok! Še kako! Še nagradna igra na Alpikorju je stekla na njun račun :) (15)

Če bi imeli dan časa in bi bile razmere idealne, bi se pognali v Raz tančic v Dolomite, in na zimsko turo v Pallavicinija v Grossglocknerju.

In v katero plezališče bi se zapodile in katero smer bi splezale, ko bi šle po dolgem času spet plezat (sej vesta, ko že lep čas ne plezaš, potem pa rabiš eno plezarijo, da ti da malo samozavesti)?
»Plezališče Rabenstein ali Napoleonika; smer Nova Centralna v Babi (opremljena) in nekaj lahkega, lepega, novega v stenah Biokova.«

Biokovo jima je očitno zelo pri srcu, saj je njuna skoraj stalna destinacija za prvi maj. Pri naših južnih sosedih se počutita domače v Črni gori, v Albaniji (16)   ter seveda v plezalskem raju Paklenice (17)  .

Lotevata se tudi tistih podvigov, ki športnim plezalcem omogočajo plezanje – namreč vrtanja smeri (18).
Glede na to, da veliko plezata v ženski in mešani navezi, se kar ne moremo izogniti vprašanju, kako je plezati z žensko v navezi»Najbrž odvisno, s katero si na vrvi … Sicer pa se lahko razpiševa o tem. Plezanje je kvalitetno, doživeto, empatija je obojestranska, veliko je rožic, lepih kamnov in skal, led je še posebej krasen in čudovit. Veliko več časa je za fotografiranje, malico, opazovanje okolice, lepe in prijazne besede, podporo in spodbude (kletvice, zgolj kadar je res zajeb…, pa še vmes se opravičiš soplezalki).
Dejstvo pa je, da se v primeru ženske naveze zares izgubi stereotip, da bo pa že On »potegnil« naprej, če Ona ne bo zmogla. Pravzaprav se včasih zares tolažimo s tem, kadar plezamo s fanti. Midve sva se pri plezanju povsem ujeli – tako pri sposobnostih oz. zmožnostih kot pri samem doživljanju »vertikalnega plesa«. Četudi morebiti osladno zveni, dobesedno dihali sva skupaj na vrvi … Pa tudi pri prehranjevanju in poplezalskih dejavnostih sva »priglih«
 …Je pa tudi s fanti prav krasno plezat, si lahko malo »oddahneš«, le da moraš v zakup vzeti robantenje, češ bodi tiho in plezaj mal hitrej …«

Bi šle na žensko odpravo?
»Jasno«

In kam bi se najrajši odpravile, če bi bil čas in denar?
»Na Aljasko ali v Himalajo.«

MOTO:
»Neresnost naredi resne stvari sprejemljivejše.«

Pa kdo bi še iskal babje novice po spletu, če imamo pa pred nosom vražjo babjo navezo fenomenalnih Korošic!

Punce, ju sploh kdaj dohitimo?

Maja


M & M v baznem taboru


Marinka v Breite Wandu


Marinka na delu


Megi v Karaborah


M mm & mm M

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 − four =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.