Nemška z Zimmer-Jahn izstopom
Datum objave: Jan 1, 2024

Predzadnji dan v letu 30.12.2023 sva se z Miho odpravila plezat Nemško smer v Steno. Dogovor sva sklenila že en teden prej, nato malo spremljala vremenske napovedi in se v petek dokončno dogovoriva za štart v soboto ob 3h zjutraj iz Celja. Cesta v Vrata je na nekaterih mestih zelo ledena, na srečo sva lahko zapeljala na stran in malo pošodrala cesto, da sva lahko nadaljevala do parkirišča v Vratih. Nekaj minut čez 7 uro zjutraj vstopiva v smer. Začetek je lahek zato sva prvih nekaj raztežajev plezala kar nenavezana. Skozi en kamin, Miha še zleze, jaz se nekako nisem uspel “zbulati” skozenj, zato poprosim Miho da mi vrže vrv. Od tu naprej sva nekaj raztežajev do Nemškega turnca plezala navezana. Ker je snega malo sva spodnji del večinoma plezala po skali, vendar brez derez ni šlo, saj so vmes zaplate snega, ki je odlično zmrznjen in cepin prime kot bi ga zabil v pravi beton. Vreme je bilo odlično in kjer je bilo potrebno sva lahko plezala tudi brez rokavic.

Čevelj, ki ga je naplavil plaz na pohodno smer čez Prag :)
Vstop v smer nekaj minut čez 7
Svit
Prečka
Tukaj mi Miha vrže vrv
Miha na gradu
Malica in debata o dolgi na vrh :)

Tu pomalicava in se pogajava ali bi se lotila še dolge Nemške na vrh, glede na to, da sva bila dokaj hitra in sva do sem porabila okoli 5ur. Po malici skleneva, da se drživa prvotnega dogovora in greva na Zimmer-Jahn izstop. 2 raztežaja se še naveževa, ostalo pa se je dalo lepo sprehoditi, zopet po večinoma trdem snežišču. Plezala sva točno 8 ur in na vrhu smeri izstopiva nekaj minut čez 15 uro.

Razgledi prvič
Drugič
Nemška grapa od spodaj
Pa še od zgoraj
Zadnji štant pod detajlom
Miha v detajlu
Prvič zagledava vrh najine smeri
Na vrhu smeri
Pa še razgledi na vrhu smeri
Vrh očaka, ki ga nisva obiskala :)

Sestopiva za Cmirom, kjer sva morala narediti še en abzajl, ker je snega bolj malo in je precej skokov ki niso zaliti. Po 5 urah sestopanja se pri avtu nekaj minut čez 20 uro razbremeniva težkih nahrbtnikov in se odpeljeva domov.

Nemško smer z Zimmer-Jahn izstopom VI-/II-III 800 m sva plezala Mihael Vajda in Leon Kašnik, za celotno turo sva porabila cca 14 ur.

Hvala Miha za nepozabno turo in odlično preživet dan v vrhunski družbi!

Kategorije zapisa: Aktualno | Alpinizem

1 Comment

  1. Andrej Špiler

    Odlično! kr tk naprej. Varno, zdravo, srečno 2024.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

18 − 14 =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.