Nič več boter le na papirju
Datum objave: Jul 15, 2021

Moj alpinistični boter Andrej je opravil svojo botrsko dolžnost iz tistega davnega leta, ko sem jih pred celim ferajnom fasala z vrvjo po ta zadnji, ter me peljal plezat. Pa ne v ‘kar eno’ steno, ampak v Steno!

13. julija sva se malo pred osmo uro čudila mladim kozorogom (oče, lovec, mi je po ogledu slik povedal, da so bili skoteni lani), ki so se pasli in zabavali na travnatih zaplatah okoli odcepa s poti čez Prag, ki vodi do vstopa v Slovensko in Nemško smer. Čudila, ker se niso prav nič bali. Previdno, da naju ne bi presenetila njihova mati, sva odšvicala do stene, kjer sva se ob vstopu v Nemško smer najprej izognila snežišču. Do sedelca, kjer zaviješ na prvi stolpič, sva se povzpela nenavezana, potem pa sva se smeri lotila po ‘štajersko’.

Gor

Spomin ima z leti vedno večje luknje, zato sva se precej ozirala na skice in slike, malce pa so naju vodili in zavajali tudi klini (kako presenetljivo, kajne … :)). Pod Gradom sva zavila po levi varianti, ki se je izkazala za precej zamudno, saj sva se morala potem s stolpa najprej malce spustiti, da sva lahko nadaljevala plezanje; pa še precej krušljiva izbira je …

Dol

Informacije, ki sva jih dobila od gorskih vodnikov, so nama malce obtežile nahrbtnik, saj sva morala s sabo vzeti dereze in cepin, snega v grapi je namreč še toliko, da brez zimske opreme tenko piskaš. Zimska oprema in dodatni klini so nama prišli prav tudi nad Zimmer-Jahnom, ko sva pogledala čez greben na pode in nekdanji ledenik, sva se pa na glas čudila – noro, koliko snega je še tam zgoraj! Kljub temu se je dalo nadaljevati brez derez, pot čez Prag pa je bila od mesta, kjer se začne nekoliko bolj strmo spuščati, čisto kopna.

Spet gor

Tako dostop kot sestop, ki se običajno vlečeta kot mojim dijakom pouk slovenščine, ko govorimo o zaimkih, sta bila (če za tiste razdalje sploh lahko tako rečemo) pravzaprav kar kratka. Z Andrejem nama namreč ni zmanjkalo besed, vendarle sva že oba precej modra, tako da (si) imava kaj povedati. ;)

Modri boter in modra krščenka
Kategorije zapisa: Nekategorizirano

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eighteen − 4 =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.