Novice Komisije za alpinizem
Datum objave: Apr 5, 2011

Zbor alpinistov bo v soboto, 16. aprila 2011 (koča na Rašici) v organizaciji AO Rašica in Črnuškega AO.

Vabilo na: http://www.ka.pzs.si/?str=1&pid=474 . Vabljeni v čim večjem številu, zlasti povabite vaše nove alpiniste in alpinistične inštruktorje.

Med 10. – 14. aprilom 2011 bo v CD v Ljubljani in v KD Franca Bernika v Domžalah potekal 5. Festival gorniškega filma Domžale (http://www.imffd.com/2011/). Program je ponovno zanimiv; veliko število filmov z različnih kategorij, predavanja zanimivih in vrhunskih alpinistov, razstave, retrospektiva, okrogle mize, otroški program, drugo.

Festival je odlična priložnost za spoznavanje novih zgodb, razširitev obzorij, pridobitev novih informacij, podatkov, idej, itn. Hkrati je priložnost za srečanja in preživljanje kvalitetnih popoldanskih (večernih) uric posvečenih alpinistični (gorniški) tematiki.

Na KA vas vabimo na okroglo mizo PZS z naslovom »Prednosti članstva v planinskem društvu«, ki se bo zgodila v okviru festivala. Na naslovu http://www.imffd.com/2011/event/19/ si lahko preberete kratek opis vsebine okrogle mize. Med drugim bo tudi govora o zavarovanju članov planinskih društev (posledično alpinističnih odsekov). Vsi vemo, da zavarovanje znotraj PZS za alpiniste za tujino ni najboljše. Vabimo vas, da se udeležite okrogle mize in skupaj (ponovno) opozorimo vodstvo PZS ter njene strokovne službe na problematiko zavarovanja alpinistov. KA se je že večkrat jasno izrazila in nenehno opozarja vodstvo PZS, da alpinisti potrebujemo boljše zavarovanje in da v letu 2012 pričakujemo kvalitetnejše in konkurenčnejše zavarovanje za alpiniste (npr. primerljivo DAV/OAEV).

KA z nekaj zunanjimi sodelavci (alpinisti, pravniki) pripravlja dokument o zavarovanju za alpiniste v okviru PZS. Kje so težave, kakšno je stanje, kakšno zavarovanje potrebujemo? Z dokumentom bomo opozorili vodstvo PZS na nujne dopolnitve zavarovanja v bodoče ter hkrati seznanili alpiniste z oblikami zavarovanja. Po številnih pogovorih z alpinisti, jih veliko sploh ne ve za kaj, kako, pod kakšnimi pogoji so zavarovani (v tujini).

Zbor načelnikov bo letos v drugi polovici maja, najverjetneje 18. maja 2011. Datum bo še pravočasno potrjen ali spremenjen. Razloga za prestavitev zbora sta predvsem dva. 7. maja 2011 bo skupščina PZS. Za alpiniste je zlasti pomembna sprememba, ki jo predvideva vodstvo PZS in sicer ukinitev KOTG v sedanji obliki. Ker je še veliko nedorečenega, bomo o tem več v naslednjem obvestilu ali na zboru načelnikov. Drugi razlog je, da sta bila do sedaj jesenski in spomladanski zbor načelnikov dokaj skupaj in morda ni bilo nekaj večjih vsebinskih sprememb med zboroma. Tokrat bodo.

Ena glavnih tem bo vzpostavitev mlade alpinistične reprezentance (skupine) po vzoru francoske reprezentance. Na kratko o čem govorim? Letos poleti bomo izbrali skupino mladih perspektivnih alpinistov, za katere bomo pripravili do 3 leta dolg program z različnimi aktivnostmi. Poletni in zimski plezalni tabori doma in v tujini, plezalni vikendi, izmenjave s tujimi alpinisti, primerne odprave, drugo (izobraževanja, zdravniški pregledi, testiranja, itn). Člani reprezentance bodo imeli določene ugodnosti, hkrati pa bodo morali svoje mesto v reprezentanci zagotavljati s kvalitetnimi vzponi. Več o podrobnostih v prihodnje.

Že zdaj opozarjam in pričakujem, da se boste zbora načelnikov udeležili vsi načelniki ali vaši pooblaščeni namestniki. Dnevni red spomladanskega zbora načelnikov boste prejeli do konca aprila ali najkasneje do v dneh v maju.

Na spletni strani KA je razpis za izpit za alpinista v letu 2011 (http://ka.pzs.si/?str=201&pid=293). O razpisu ste bili načelniki že obveščeni. Pozivam vas, da skupaj z vodji alpinističnih šol poskrbite, da se vaši kandidati za nove alpiniste primerno pripravijo na izpite. Poskrbite, da bodo stvari z razpisa pravilno in ustrezno interpretirane. Vsi potrebni podatki so v razpisu, če bo še kaka nejasnost, bo 20. aprila 2011, ob 18.00 uri v Tehnološkem šolskem centru v Kranju informativni sestanek, na katerega so vsi kandidati za alpiniste lepo vabljeni.

Prosil bi vas, da opozorite vaše kategorizirane vrhunske alpiniste, ki imajo mednarodni razred in kljub številnim pozivom še niso poslali programov za 2011, da to storijo v naslednjih dneh. V nasprotnem primeru ne bodo opravičeni do sredstev, ki jih KA namenja za podporo vrhunskim kategoriziranim alpinistom.

V zadnjem času je veliko govora o prijavah na akcije, ki jih organizira KA oz. KOTG. Res je zgovoren primer odprava Makalu, ki je včeraj odšla na pot. 5 prijav za 6 mest. Morda je še bolj zgovoren primer razpis za odpravo Xuelian Feng 2011. Kljub temu, da je cilj vrhunski, da so gore in stene primerne za številne alpiniste z različnimi izkušnjami in kljub temu, da smo na KA in KOTG objavili dva razpisa, nismo prijeli niti ene same prijave. Že res morda, da je bil razpis za odpravo zunaj relativno pozno (bil je objavljen takoj, ko je prišla ideja), a je (ne)interes za tovrstne odprave vseeno zaskrbljujoč. Ne poznamo vseh vzrokov, slutimo lahko posledice. Če se slovenski alpinisti naslanjamo na staro slovensko (himalajsko) slavo, potem (milo rečeno) prihodnost verjetno ne bo več tako bleščeča. Menim, da je čas za ugotovitev stanja, za ugotovitev možnih vzrokov ter za sprejetje (na podlagi širšega strokovnega alpinističnega konsenza) smernic za prihodnost.

Tudi zaradi ravno napisanega na KA razmišljamo, da bi organizirali »okroglo mizo« na temo trenutnega stanje v slovenskem alpinizmu. Poizkusili bi na eno mesto zbrati čim več alpinistov (vrhunskih, starejših, mlajših) in spregovoriti o tej temi.

Za kakršne koli predloge, pobude, napotke, kritike ali vprašanja se obrnite na: miha.habjan@pzs.si ali na matjaz.serkezi@pzs.si ali na katerega od ostalih članov KA.

Z lepimi pozdravi.

Miha Habjan, načelnik KA in Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec

Kategorije zapisa: Aktualno | Alpinizem

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

15 − five =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.