Novo leto – Hautes Alpes
Datum objave: Jan 3, 2015

Že tretje leto zapored se je oblikovala koroško – gorenjska / smučarsko – borderska ekipa in skupaj preživela odlično novoletno smuko. Po smučanju v Durmitorju in Innerkremsu smo se letos precej obotavljali z izborom lokacije. Predvsem sneg (0 cm – 2m napovedi) in število udeležencev (od 5 do 12 ) se je neprestano spreminjalo. Na podlagi letošnjega poletnega  dopusta v Brianconu smo potem nekako tik pred zdajci izbrali to dolino za našo destinacijo. Verjetno smo dobili zadnji možen apartma v mestu Le Monetier-les Bains.  Dopust smo začeli v soboto 27.12. in se podali na precej pestro pot. :-)

01-DSC_0003

Prelaze smo prebrodili z veseljem, saj smo vedeli, da nas bo pričakalo 50 cm frišnega snega. V nedeljo smo šli na ogrevanje v smučišče Serre Chevalier, kjer smo dodobra sfurali eno flanko, z najvišje vlečnice kar se je dalo. Naslednji dan smo imeli v planu freeride smučišče La Grave, kjer te gondole zapeljejo precej visoko (3200m n.v.), potem pa po svojih zmožnostih na vse strani v dolino. Levo, desno ledeniki, prehodi mimo skal, precej fascinantno. Žal zaradi pomanjkanja snega ni šlo do doline ampak do gondole na 1800m n.v.

09-DSCN3304

Nekje na sredini na freeride smučišču La Grave.

Naslednje dni pa smo zaželi s turni izleti. Za prvi cilj smo si izbrali Pic Blanc Du Galibier (2955m n.v.). Z njega nas je večina odsmučala po jugo-vzhodnem pobočju po isti dolini nazaj proti avtomobilom. Dva bolj našpičena pa preko zahodne stene mimo parih skalnih preprek po drugi dolini. Na našo srečo sta tako opazila odlične flanke in izbrala destinacijo za naslednji dan.

Pic Blanc Du Galibier

Pic Blanc Du Galibier

Naslednji dan smo se po tej drugi dolini povzpeli nekje do višine 2700m n.v. pod vrh Pic Blanc Du Galibier-ja in odsmučali po teh odličnih terenih. Jaz sem si smučanje spet malo popestril saj sem tik pod vrhom spet zlomil vez. :-| (prvo sem zlomil lani za novo leto) S kančkom improvizacije sem lahko odsmučal dokaj normalno, samo avtomatski izmet noge iz vezi mi ni več deloval. :-) Na prvega pa smo bili, seveda po burni zabavi, malo bolj pozni. Tako da smo se zagnali po izredno strmi flanki proti vrhu Pic Ouest de Combeynot (3155m n.v.). Ker smo štartali precej pozno smo obrnili nekje med 2800m n.v. – 2900m n.v., borderji so s svojimi krpljami lahko prišli malo višje, ker smo se smučarji na strmini precej bolj namučili z neprestanim obračanjem. Za zadnji dan pa smo si izbrali vrh, ki smo ga lahko opazovali iz kuhinje apartmaja. Prvič smo malo bolj zgodaj, še v temi krenili na Têtes de Sainte Marguerite (2796m n.v.).

51-DSCN3489

Têtes de Sainte Marguerite

Od štarta je bil vzpon precej klavrn saj smo menili, da bomo pri sestopu zadnjih 400 višincev tudi pešačili. Na koncu se je izkazalo, da smo našli odlično smer in smo lahko prismučali nazaj do avtomobilov. Spet smo imeli en odličen prehod v novo leto, nekateri sedaj že par let zapored, Daša, Primož, Grega, Borut, Katarina, Matej in Katja. Juhuhu, že zbiramo naslednje lokacije. :-D :-D :-D

Nekaj informacij od tur pa lahko najdete tudi tukaj http://www.camptocamp.org.

Kategorije zapisa: Alpinizem | Turno smučanje

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fourteen + twenty =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.