Ponovno na led? Seveda!
Datum objave: Feb 18, 2019

Letošnja zima je trenutno bolj podobna zgodnji pomladi in kot kaže, bo tako tudi ostalo. Želja po ledu nas je malodane prisilila v to, da smo spet ‘zagnjavili’ inštruktorici Marti, ki je hitro zagrizla in hopla, domenili smo se, da bomo skupaj izkoristili toplo (zimsko?) soboto. Padla je odločitev:  gremo v Mlačco, kjer se led še dobro drži.

Še je led. V Mlačci.

Še je led. V Mlačci.

Očitno nihče od nas nima težav z zgodnjim vstajanjem, tako da smo se pridno držali reka rana ura, zlata ura in prispeli v Mlačco dovolj zgodaj, da smo lahko med prvimi napeljali vrvi in tako izbirali prostor za plezanje. Zakaj? Ker je kakšno uro kasneje prišla tudi skupina nič kaj preveč kolegialnih Italijanov, ki so se razpeljali čez celo Mlačco.

Hočeš – nočeš  moram priznati, da je bilo tokratno ledno plezanje precej bolj zahtevno, vsaj če govorim zase. Razlika med strmino zaledenelih slapov, ki smo jih preplezali do zdaj, je je bila očitna. Toda z zadostno mero vztrajnosti in predvsem s spodbudnimi besedami Marte in ostalih soplezalcev smo premagovali najprej manjše, nato pa tudi večje ledne strmine. Čeprav se najprej zdelo preprosto, smo hitro ugotovili, da je zatakniti cepin v ustrezno luknjo prava mojstrovina. Da o zatikanju zobcev derez sploh ne govorim. Zadeva je bila podobna postopku učenja hoje: zunanjim opazovalcem se je najbrž zdelo smešno in počasno. Še sreča, da imata Marta in Uroš (sošolec, ki ima že precej izkušenj z lednim plezanjem) jeklene živce, ki so vzdržali neprestano ponavljanje enih in istih navodil.

Saj nam kar gre ...

Saj nam kar gre …

Ker vaja očitno res dela mojstra (ali pa vsaj dobrega vajenca),  smo  kmalu prešli z manj na za nas začetnike bolj zahtevne smeri. Ob tem smo ugotovili, da se med nami skrivajo pravi pravcati lednoplezalski talenti.

Nikakor se nismo mogli raziti brez obvezne analize plezalnega dne. Prišli smo do zaključka, da naša superfajna skupinica superfajn napreduje in da si želimo še in še in še in še podobnih dni. :-D

Kdo bo prvi? Zakonca Rataj (Janez pleza podledno).

Kdo bo prvi? Zakonca Rataj (Janez pleza podledno).

Hvala inštruktorici Marti s strani Janeza, Brigite, Nataše, Uroša, Blaža in Petre.

Foto: vsi sodelujoči

 

Kategorije zapisa: Alpinistična šola | Ledno plezanje

1 Comment

  1. Petra

    Bilo je super.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

thirteen + 4 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.