Pravi moški obleče predpasnik, obuje štikle in prepleza smer
Datum objave: Maj 24, 2017

Dekleta iz AK Ravne smo tako ultra fajn, da gremo v steno s stilom in imamo celo svoj dan – gospodinjski dan. Prvič smo ga organizirale že veliko let nazaj in od takrat je postal stalnica z vedno bolj prepoznavno podobo. Čeprav smo se ga kdaj, na primer kako zimo, udeležile le tri ali štiri … Tisti, ki si gospodinjski dan predstavljate kot srečanje mamic vseh starosti ob piškotih in čaju ter klepetu o receptih in otrocih, raje ne berite naprej. Ali pa ravno zato nadaljujte. :-) Gospodinjski dan je namreč to ime dobil zaradi moških, ne žensk! V AK Ravne skupaj z vsemi, ki se nam želijo pridružiti, namreč ta dan za vse gospodinjske zadeve poskrbijo moški (v predpasnikih; tisti, ki jih letos niste imeli – drugič bodo strožja pravila), dekleta pa (seveda tudi gospodinjsko opremljena) plezamo, pijemo pivo, kramljamo o preplezanih smereh, motorjih in o otrocih. Ti pa seveda ne igrajo igric na raznih tablicah in telefonih, ampak plezajo z nami, divjajo s poganjalčki ali v vozičkih, se gugajo na vrveh … In pijejo iz pločevink. Po tem na primer tudi vemo, kateri spada v katero družino.

... ali pa rešujejo slepce ...

… ali pa rešujejo slepce …

Letošnji gospodinjski dan je naveza M & M vzela sila resno – organizacija je bila sicer čisto po najino (beri: bomo že nekak spelali, na koncu je zmeraj fajn, nekak se bo že poštimalo), kar pomeni, da je bilo nekaj stvari prepuščenih iznajdljivosti naših moških gospodinj. Tisto, kar je bilo treba organizirati za ženski del praznika, pa je delovalo kot podmazano. Letos smo bile gospodinje še malce bolj emancipirane (pa imamo še rezerve) – na majicah, potiskanih posebej za to priložnost, se razkazuje »gospodinja« Patsy, ena izmed dveh legendarnih junakinj humoristične serije Absolutely Fabulous ali po naše Naravnost fantastično, s cigareto v ustih in steklenico v roki. Zakaj ravno ona? Ker stvari vedno naredi po svoje, in to na način, ki ji najbolj ustreza. Me pa tudi! In od tod tudi napis na majicah (v angleščini zato, ker je gospodinjski dan mednarodni): »Climb, sweetie darling, there’s beer on the top!« Resnici na ljubo ga je bilo nekaj tudi na tleh. Patsy bi bila verjetno res ponosna na nas – celo Skalce smo se lotile v njenem stilu, torej ustrezno naličene in v visokih petkah oz. štiklah.

S stilom v steno

S stilom v steno

Šlo nam je celo tako dobro, da bood zdaj naprej vsako leto tekma v plezanju v visokih petah, ki bo tradicionalna. Imamo tudi že ime naše nove športnoplezalne discipline, ampak tega vam izdamo prihodnje leto, ko se bomo pomerili za čisto pravi prehodni pokal v vsaj dveh kategorijah. To si kar zapomnite, saj naveza M & M svoje obljube drži!

Tako se leze prava gospodinja!

Tako se leze prava gospodinja! Če dobro pogledate, ima za pasom rezervne plezalnike s tanjšo peto, ki so primernejši za zgornji del smeri.

Moški del gospodinj se je letos spet odlično izkazal! Vendar je prav gotovo največ poguma izmed vseh »pravih moških« zbral Pero – oblekel je krilo, si nadel lasuljo in obul štikle ter tudi on preplezal izbrano smer pod Kalvarijo v Radljah. Od tod tudi naslov tega poročila! Seveda smo plezale tudi gospodinje, in to ne kar tako – kot najboljši dosežek za predstavo bralcev šteje v štiklah preplezana smer z oceno 6a (A0), vendar tudi nekaj odtenkov slabši dosežki ne štejejo nič manj. To pač zmoremo gospodinje in pravi moški, drugi pa lahko spodaj občudujoče ploskajo in navijajo. In tudi so! Glasno spodbujanje in akrobatsko fotografiranje naše Daše sta dala sijajne rezultate, ki jih lahko občudujete v fotogaleriji.

Pravi det zmore!

Pravi det zmore!

 

Pravi gospodinji

Zgledni gospdinji

 

Mojstra v vseh pomenih besede: Fižola in gospod Špiler

Mojstra v vseh pomenih besede: Fižola in gospod Špiler

Posebna zahvala gre kuharskih mačkom, ki so pripravili odlično gurmansko pojedino – čisto pravi bograč v kotlu, ki se ga ne bi sramovali niti na kakšnem tekmovanju (Omar, naj ti bo to izziv!). Gospodinjili so trije prekaljeni ljubitelji jedi na žlico, tako da smo tak rezultat pravzaprav tudi pričakovali: Fižola, gospod Špiler in od Gozdne Jure so v dobrih štirih urah pripravili jed, ki smo jo skoraj vsi – tudi mularija – pojedli vsak vsaj po dve porciji. Ampak (!) tudi takim mojstrom bi trda predla, če jim na pomoč ne bi  priskočila Mateja. Grem stavit, da je prav ona prispevala tisti ščepec soli, ki je manjkal, če ni morda še skrivaj vrgla noter kake začimbe … Gospodinje znajo! To se je videlo tudi po odličnih pecivih, prigrizkih in sadju. Hm, le kam je izpuhtel megines …

In potem je nastal najboljši bograč!

In potem je nastal najboljši bograč!

In ko se ravno zahvaljujemo: Martinčki so se izkazali kot odlični gostitelji, njihova Kalvarija je očitno poleg poročnih kapacitet (al, Ščuka in Katja) tudi odlična tekmovalna destinacija. Blaž in Nace Štruc sta s pomočjo drugih članov poskrbela za vse od elektrike do plezalne opreme za otroke in dobre volje. Kotel pa je posodil naš Kalči (ki ga, mimogrede, prihodnje leto želimo videti zraven, enako pa velja za Mihana!).

Glavni gospodinji, šefci, kapodibanda, naveza M & M

Glavni gospodinji, šefici, kapodibanda … – naveza M & M

 

Ups, sivi eminenci. M & M, bejžta!

Ups, sivi eminenci. M & M, bejžta!

Bilo je ultra super fajn!

Žal nismo vsi na sliki ...

Žal nismo vsi na sliki …

Ampak nekaj pa morate vedeti: vragolije v steni so za hec, za poziranje, za slike.  Vse, kar smo počele, smo počele varno, torej tako, kot se šika! Da ne bo kdo mislil, kako smo neodgovorne, al! Pa v resnici tudi kadimo ne. 

 

Gospodinjski dan je letos minil brez naše ene in edine Janete, a z nami je bila v naših mislih in spominih, ki ne bodo zbledeli nikoli.

 

M & M

 

Foto: Marinka Dretnik, Andrej Špiler, Pia Pečovnik, Petra Pečovnik

 

Kategorije zapisa: Aktualno

1 Comment

  1. Miro

    Bravo. Ta pravi ste.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

one × 4 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.