RAZISKOVANJE PODZEMLJA
Datum objave: Jan 6, 2011

V nedeljo, 16. januarja ste članice in člani lepo vabljeni na nedeljski izlet, ki bo malo adrenalinski, malo blaten, predvsem pa zabaven. Ogledali si bomo namreč jamo Mačkovica v okolici Logatca.

Dobimo  se pri Sparu v Ravnah ob 9ih, tam pa napolnimo avtomobile, da bo vsak voznik imel družbo na dolgi poti.

Dobro bi bilo, da okvirno vem koliko nas gre v jamo – obvestite naju, ko naju vidite (Miha in Tea). :)

Potrebna oprema:
– kombinezon ali obleka ki je ni škoda umazati ,
– gumijasti škornji ali višji trpežni čevlji (zaradi vode in blata) ,
– čelada (delavska, kolesarska, alpinistična, jamarska) ,
– svetilka, najboljša je naglavna drugače pa vse kar sveti – če ima kateri močno svetilko, bi si lahko v redu pogledali veliko dvorano (ne pozabite polnih baterij),
– rokavice, najboljše so gumijaste.

V jami bo prijetnih 8°C, zato ne pretiravajte z oblačili, bomo pa tudi pridno migali. V jami pa bomo cca. 4 ure.

Jama Mačkovica je dolga 620 m in globoka 45 m. Vhod v jamo je v spodmolu v severnem robu 8 m globoke vrtače, na pobočju nad Planinskim poljem, vzhodno od Laz. Od tod se proti severovzhodu blago spušča skalnat vhodni rov, ki se kmalu izravna in razširi v Malo dvorano. Iz te dvorane se dviguje proti severu kratek rov, ki pripelje do prehoda v 150 m dolgo, 16 do 48 m široko in 6 do 18 m visoko Veliko dvorano, ki ima prostornino 30.000 m3. Dno dvorane se spušča proti severu, kjer preide v severozahodni rov, ki se konča s pasažo, za katero je Blatni rov. Ta se pri normalnih vodnih razmerah konča s sifonom, ob visoki vodi pa je poplavljen. Jama Mačkovica je znana po podzemnem živalstvu, predvsem kot najdišče slepega jamskega hrošča drobnovratnika (Leptodirus hohenwarti).
V jami so tudi posneli prvi celovečerni film na jamarsko tematiko – Jama belega mačka (del si lahko ogledate na youtubu).

Še zemljevid, kako pridete do Laz. Z avtoceste greste na izvozu Logatec, tam pa na levo proti Lazam. Parkirate pa v sredini vasi, pri gostilni (edina gostilna v vasi, ima parkirišče – vajeni da tam parkirajo jamarji).

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

thirteen − seven =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.