“Sedaj pa zopet počitek in nato …”
Datum objave: Maj 21, 2023

Bistvo želja – ali sanj – je v tem, da se uresničijo. Uresničijo pa se samo tiste, ki so zares, čisto zares iskrene.

Andrej Gradišnik je pred desetimi leti stal na vrhu svojega prvega osemtisočaka, Broad peaka, in dogodek okronal s knjigo Sanje, Koroška 8000. Iz njegove misli, izpostavljene na zavihku ovitka zadnje platnice, je pozorni bralec lahko zaslutil, da to ne bo Andrejeva edina zgodba: “In kaj sledi, ko dosanjamo tako velike sanje? Sledi noč, ko se rodijo nove.”

Desetletje po dosanjanih velikih sanjah, je Andrej dosanjal še ene, še večje. Dotaknil se je neba. Na vrh Mount Everesta je stopil v sredo, 17. maja 2023.

Andrej Gradišnik na vrhu Mount Everesta, 17. 5. 2023 (vir: Katja Gradišnik)

Sreče na vrhu najvišje gore na našem planetu mu niso skalile niti težave z masko, zaradi katere je utrpel snežno slepoto. Odrgnine na obrazu so samo posledica popravljanja maske in njenega nameščanja, med sestopanjem, ki je bilo zaradi snežne slepote precej zahtevno, pa si je nekajkrat moral sneti rokavice, zaradi česar je utrpel malce ozeblin.

Izkušnje, premišljenost, optimizem, izjemna fizična moč in psihična trdnost so zagotovo Andrejevi glavni atributi, ki so mu omogočili vzpon na streho sveta, hkrati pa tudi zaradi njih zelo hitro okreva in se že kmalu vrača domov.

1. oktobra bo Drejček praznoval 60. rojstni dan. In za darilo je dobil dosanjane velike sanje, tiste, ki mu jih je prinesla noč pred desetimi leti, ko je napisal zadnjo vrstico svoje prve knjige … Darilo, ki je tudi darilo njegove žene Katje ter otrok Tine in Nika.

Andrej, srečno pot domov! P. S. Beri tudi med vrsticami. ;)

Marta Krejan Čokl

Kategorije zapisa: Aktualno | Alpinizem

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 + five =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.