Spominski tabor koroških alpinistov, Prokletije 2023
Datum objave: Avg 24, 2023

Najava dogodka:

Spominski tabor Koroških alpinistov v Prokletijah (Črna Gora) ob 50 letnici tragične nesreče dveh naših članov.

V petek 1.sep se na pot v Črnogorske Prokletije odpravlja skupina alpinistov Alpinističnega kluba Ravne na Koroškem. V Prokletijah bodo imeli spominski alpinistični tabor v spomin na tragično preminula dva naša člana. Drugo leto bo minilo 50 let odkar sta se februarja leta 1974 smrtno ponesrečila Maks Čas in Branko Logar, snežni plaz ju je odnesel izpod vrha Karanfila.

S Črnogorskimi Prokletijami smo Koroški alpinisti usodno povezani. Prva odprava Koroških alpinistov v Prokletije pa je bila nekaj let to zimsko odpravo, ki se je tragično končala, takrat so leteli s Caravelo v Ivaničgrad (danes Berane) in so potem z osli prenesli vso opremo v dolino Grbaje. Ja takrat je bil obisk v Prokletijah prava ekspedicija, danes pa….

Po tistem so bili Koroški alpinisti večkrat v Prokletijah.

Vrhovi, ki kraljujejo v tem delu Prokletij, so naslednji:

Vezirova Brada 1780 m, Volušnica 1870 m, Karaula 1915 m, Maja Popadija 2056 m, Žuta Zemlja 2080 m, Podgoje 2119 m, Očnjak 2180 m, Trojan (Veliki vrh) 2183 m, Maja Vojušit 2210 m, Maja Ljubokučit 2220 m, Breg 2280 m, Južni vrh (Karanfil) 2441 m, Severni vrh (Karanfil) 2460 m, Veliki vrh (Karanfil) 2480 m.

Med potjo se bodo ustavili tudi za en dan v Beogradu, kjer si bodo ogledali nekatere znamenitosti, ki jih običajne turistične agencije izpustijo.

Prav tako se bodo za en dan ustavili v nacionalnem parku Uvac, kjer v kanjonu reke Uvac živi kolonija več kot 300 beloglavih jastrebov,

V Pokletijah v dolini Grebaje bodo imeli bazo v Eko naselju Deljanin.

Spominsko komemoracijo načrtujemo v dneh med 3. in 9. septembrom 2023 v dolini Grebaje. Na tak način se ohranja spomin na tiste, ki jih ni več in povezuje tiste, ki smo še tu nekje. Na komemoraciji bodo prisotni tudi nekateri domačini, ki so takrat sodelovali v obsežni reševalni akciji.

Koroški alpinizem praznuje letos 85 let organiziranega delovanja. V teh letih so iz naših vrst izšli mnogi gorski reševalci in vrhunski alpinsiti, udeleženci številnih alpinističnih odprav v Himalajo, Ande in ostala gorstva sveta.

Vodja alpinističnega dela odprave je Leon Kašnik

Zapisal: Milan Visinski

Kategorije zapisa: Alpinizem | Hribolazenje | Tabori | Zgodovina

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen + 7 =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.