Stena je Stena, kakor koli obrneš
Datum objave: Jul 24, 2013

Res drži, kar pravijo o njej; da je divja, nepredvidljiva, veličastna, velika … Vsakič znova očara in prevzame, ko jo zagledaš, vsakič znova preseneti s svojo mogočnostjo, ko plezaš v njej.

IMG_2845

Zahodni del Stene, Tržaška smer poteka desno ob izraziti zajedi in po njej

Že nekaj poletij je minilo, odkar sem bila zadnjič tam, nikoli pa še nisem plezala v njenem zahodnem delu, zato sem z veseljem sprejela Domnov predlog, da preplezava eno od klasik, ki jih lahko poiščeš s pogledom, če greš po poti proti Luknji.

Ker je s Koroške do tja vendarle daleč, sva se kar v ponedeljek nekaj čez polnoč utaborila pod balvanom zelo blizu vstopa v Tržaško smer (res je precej lažje plezati, če ni treba od doma sredi noči, da potem prideš ob približno pravem času ves prepoten do stene), tako da sva se na vrv navezala res zelo zgodaj.

Ja, Stena je velika in nepredvidljiva … Tržaška smer pa nekoliko težja, kot pravijo skice in opisi, tako da “rana ura zlata ura” absolutno drži! Drži pa tudi to, da je Tržaška smer lepa. Res lepa in pestra, saj v njej najdeš vse od čvrste skale in dobrih oprimkov, bele, zelene (zaradi mahov) in temne skale, plošč, kaminov do naloženih polic in zelo krušljivih raztežajev predvsem proti koncu. Dobro je imeti s sabo dovolj klinov, zatiče in metulje, vsi namreč pridejo zelo prav.

IMG_2810

Morda že malce preveč opreme …

Še nekaj se je potrdilo včeraj: vreme v hribih se res lahko zelo hitro “pokvari”. Kljub zlati uri naju je malo opralo, ampak sva imela srečo, ker sva takrat že izplezala iz smeri. Seveda pa je bilo treba potem najti še rob stene, kar pa spet ni mačji kašelj. Nekoliko naju je presenetil zgornji del stene, ko že izplezaš, orientacijsko je namreč kar zahteven, čeprav so tu pa tam postavljeni možici. Pa vleče se in vleče, če moraš vedriti in se izogibati strelam, pa še bolj.

plezalke

Domen je obesil plezalnike na klin :-)

Ja, Stena je Stena! In najbrž zelo redko sameva, kot sva videla in slišala včeraj; iz sosednjih in ne čisto sosednjih smeri je namreč odmevalo kar precej različnih glasov. Pa je bil torek.

plezalec

Plezalec v eni od sosednjih smeri

 

IMG_2816

Viseči štant :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

plaz

Plaz, ki je pridrvel s Stenarja v Vrata, je bil res ogromen in uničujoč.

nekjenasredi

Nekje na sredini smeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2832

Še kar nekje na sredini smeri

 

 

zatic

“Mater, kk drži tta jebica!”

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2828

“Tale cug si pa res dobr zlezu!

zagozden

Zagozda :-)

Pa še nekaj: če pri iskanju roba stene na enem od robov pred sabo zagledate Sfingo, potem niste šli prav. Jo je pa lepo videti …  :-)

Gozdna

Foto: naveza Petek-Krejan

 

 

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × four =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.