TENERIFE ZA KROMPIRJEVE POČITNICE
Datum objave: Nov 13, 2011

Večina ljudi misli, da so Kanarski otoki tako daleč in da tja lahko pridejo le ljudje z najdebelejšimi denarnicami, pa temu ni tako. Ko sva se pred slabim letom dni z Branetom odločila, da za letošnje krompirjeve počitnice odpotujeva na Tenerife, sva najprej seveda preverila, kje in kako se tam lahko pleza (če ne pa na dopustu res nimaš kaj počet). :=)

No, apartma sva imela rezerviran in plačan, potem pa se je začel lov za najcenejšim prevozom do tja.

Tenerife je španski otok v Atlantskem oceanu in je največji med sedmimi Kanarskimi otoki. Leži nekaj več kot 300 km od afriške obale in okoli 1300 km od celinskega dela Španije. Otok Tenerife baje letno obišče preko štiri milijone turistov z vsega sveta, saj je znan kot otok večne pomladi. Fantastična klima naju je popoldan po nekajurnem počitku zvabila na plažo. Toplo morje, peščena plaža, valovi… kaj bi si želel lepšega. Pa vendar. Upala sva, da si  naslednji  dan sposodiva avto in greva plezat, pa se žal ni izšlo po najinih načrtih (le zakaj si nisva avta rezervirala že od doma?). Tako sva dan preživela v raziskovanju otoka v »peš poziciji«.

Pridobitev »najine« Opel Corse nama je odprla nova obzorja. Zapeljala sva se do 20-kilometrov oddaljene vasice Villa de Arico, kjer je v kanjonu nad vasjo urejeno plezališče. Rdeča kompaktna skala, bujno rastje in urejene plezalne smeri do višine 30 m so naju navdušile. Tako sva večino dni preživela prav tam. Veliko je tudi balvanov. Splezala sva okoli 40 smeri do 7a (Brane) oz. do 5c (Urša). Spoznala sva nekaj lokalnih plezalcev, ki so naju seznanili tudi z lokalno prehrano. Od “lokalca” Ratka (rojen dunajčan, po rodu Srb in že 15 let živeč v Aricu) sva izvedela tudi, da v bližnji okolici urejajo 15 novih plezališč.

Tako, da bo na Tenerifih v prihodnosti še veliko za splezat. Plezalci, Tenerife so raj z veliko začetnico!

Predzadnji dan sva obiskala nacionalni park Del Teide oz. se povzpela na  vulkansko goro Pico del Teide (3718 m), ki je najvišji vrh Španije in eden redkih še aktivnih vulkanov v Evropi. Teide, ki je pravi simbol Kanarskih otokov, je obdan s prečudovito pol puščavsko pokrajino. Pravi raj za fotografiranje. Zaradi močnega vetra in smradu po žveplu sva se odločila, da zadnjih 180 višinskih metrov prihraniva za naslednji obisk Tenerifov. Tokrat sva se zadovoljila le s 3550 mnv. Pa je bilo čisto dovolj, sicer bi naju zvečer ob sestopu lovila tema.

Teden dni je čisto prehitro minil. Prav gotovo pa se na Tenerife še vrneva.

lp, Urša

[nggallery id=102]

Kategorije zapisa: Športno plezanje

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

15 + nineteen =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.