Vikijeva sveča, WI 5
Datum objave: Feb 21, 2011

Že kar nekaj časa, je minilo odkar sva z Danijem načrtovala, da preplezava kak bol resen slap! Ko je že na začetku sezone (op. ledne) zelo dobro kazalo, da se bo letos veliko plezalo v ledu, nam mati narava ni bila najbolj naklonjena. Namesto, da bi trenirali doma smo morali čakati na ta presnet januar, da se sezona v Malti odpre. Nato smo pozno v decembru začeli trenirati v grapah in šele nato v slapovih domače Logarske doline.

Logarska dolina nam letos ni bila najbolj naklonjena, zato sma morala po prvotnem načrtu (beri: gajstni slap, Skušnjava?), izbrati nekaj drugega. V Maltatalu sma preplezala kar nekaj resnih, pa čeprav le z oceno WI4+(5-). Zato sma ravno pravi čas  izvedela kakšno je stanje na Jezerskem. Dan pred nama je namreč Vikijevo svečo lezel Kameni (Igor Črep), ter povedal da razmere so in da se da preplezati. Čeprav je bil nekoliko skromen z opisom razmer, sva kar hitro ugotovila zakaj.

Prva dva raztežaja, sta zaznamovala ne najbolj kvaliteten led (neka mešnga ledu in snega), v glavnem psihično naporno že zaradi samega varovanja (WI 3+). Nato pa sprehod po grapi do podstavka Vikijeve sveče. Od daleč sveča ne izgleda ravno zastrašujoča s svojimi slabimi 10 – 12m. Ampak po ogledu podstavka sveče sva se odločila da preplezava podstavek in štantama za svečo, kar se je izkazalo za pravilno odločitev! Spet ista pesem bentenje in preklinjanje ( slab prhek led) v podstavku, ter kar dober led v sami sveči! Sveča je nato pokazala svoj pravi jaz! Čistih 90° v prvih 8 metrih in šele nato počasi popusti. Ko sem priplezal na vrh sveče sem bil navit ko p….. in komaj izplezal iz nje. Ampak za desert (psihično naporen) me je še čakal tanek led (debel slabe 4-6cm), tako da dobrega varovanja ni bilo, le za psiho kak šrauf! Končno sem izplezal do štanta in si pošteno oddahnil! Nato sem še počakal Danija in sma sestopila mimo Češke koče v dolino!

Če še ima kdo željo ponavljati, naj bo pripravljen na zelo slab led ko izplezaš iz sveče. Sam je verjetno po včerajšnjih razmerah nebi več šel ponavljati! Videla sva pa kar nekaj navez v Sinjem slapu, ki je menda zelo dobro narejen!!!

Še nekaj slik:

2. raztežaj

Podstavek

Štart v svečo

Uživala Dani Vezonik in Domen Kosi

Kategorije zapisa: Alpinizem | Ledno plezanje

2 komentarja

  1. Domen

    Bravo poba.

  2. Vezi

    Čestitam.LP Vezi

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen − nine =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.