Vojska je morala posredovati …
Datum objave: Jul 29, 2021

… da sem dobila nazaj svojo Pavlino flaško.

Kako je prišlo do tega, da sem sredi noči trepetala na skalni polici pod Triglavsko severno steno, obuta v okovane čevlje in zavita v platneno vrečo, svetila pa sem si s svečo, in kaj ima s tem moja flaška, je dolga zgodba. Seveda jo bom skrajšala: sodelujem pri nastajanju igrano-dokumentarnega filma o skalaših, ki ga režira Igor Vrtačnik. Če si ga boste ogledali (ne vem še, kdaj bo končan), boste opazili, da sem se zelo vživela v vlogo Pavle Jesih; Miha Habjan pa v vlogo Joža Čopa. Kot skrit rekvizit smo uporabili mojo neugledno gumijasto ‘zložljivo’ flaško, ki je po mojem odhodu iz Vrat ostala tam med drugimi filmskimi rekviziti. Ker mi je zelo pri srcu, sem zagnjavila GRS-jevca Rajka in Sebastjana, ki sta pomagala pri snemanju, da jo poiščeta in shranita, da pa sem jo dobila nazaj, sem morala iti celo na Vršič! Plezat.

V steni (arhiv filmske ekipe)

V sredo zares zgodaj zjutraj sem se pod steno Nad Šitom glava na vrv navezala s Sebastjanom iz AO Mojstrana, pripadnikom naše vojske, ki je tudi službeno kar naprej v gorah. Tudi zato sem se dokaj brezskrbno strinjala, da preplezava lepo Smer po zajedi, čeprav je bila zaradi deževja in jutranje megle čisto mokra. Raztežaji so dokaj kratki, tako da se izogneš trenju vrvi, skala pa je tipična ‘naša’ – malo kompaktna, malo krušljiva, zelo kompaktna, precej krušljiva … Vsega po malem.

V mokrem kaminu

Smer je kar dobro opremljena s klini, vsekakor pa pridejo prav metulji – sploh če je plezanje zaradi mokre skale malce oteženo. No, ker (modro) zagovarjam tezo o tistih treh klinih za rezervo, seveda priporočam tudi kladivo in kakega jeseničana za vsak primer. Najbolj mokremu raztežaju in še kakšnemu delu, kjer je tekla voda, sva se izognila po variantah ‘ala Sebastjan’.

Varianta – ker je suha

Sloves smeri je zares upravičen, zato jo bom zagotovo še preplezala. Ko bo suha! In s sabo bom imela svojo neugledno zložljivo Pavlino flaško …

Gozdna

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

2 komentarja

  1. Joži Starina

    Ja, res, tale Sebastjan je res kar naprej v gorah. Ker ste tole tako lepo napisala, vam ga še kdaj posodim :-).

  2. Gozdna

    Hihi, zmenjeno! Moje domače krdelo bo od veselja, da se me še kdaj reši za kak dan, spet organiziralo moški večer. Menda sem precej nadležna, če dolgo ne vidim hribov. :)

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 − seven =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.