Vsaka obletnica je od zdaj osemdesetletnica
Datum objave: Feb 1, 2024

Naveza M & M je podlegla pritiskom sodobnega sveta, vplivu družbenih in (ne)družabnih omrežij in globalnemu segrevanju.

Od letos naprej bova vsako leto praznovali osemdesetletnico. Dejanska globina in količina gub ter znesek, porabljen za barvo za lase, niso pomembni. Lokacija je odvisna od posledic globalnega segrevanja in psihofizičnih sposobnosti naveze M & M.

M & M, januar 2011, Gostilna Zadružnik, Solčava

Letošnjo osemdesetletnico sva praznovali 27. in 28. 1. 2024 v Vzhodnotirolskem lednem parku in v zaledenelem slapu Amertaler Eisfall. Toplo vodo in hladilnik za najnujnejša živila sva našli v krasni vasici Virgen blizu Mattreia v okrožju Lienz v avstrijski deželi Tirolski.

Eispark Osttirol je dokaj veliko ledno plezališče, v katerem je večinoma treba plezati v vodstvu, ne z vrvjo, vpeto v sidrišče. Vsaj prvi plezalec mora zavrtati nekaj vijakov, da potem lahko brezskrbno ugotavljaš, koliko metrov navpičnice lahko preplezaš, preden te neznosno navije v roke in/ali meča. Znesek za parkirnino je odvisen od ur, ki jih tam preživi tvoje vozilo, vstopnina v ledni park pa znaša 15 evrov na osebo. Verjemite, da si skrbniki vsak evro zares zaslužijo! Od parkirišča do lednega igrišča je pol ure hoje, s sabo pa je dobro imeti čaj in kak prigrizek.

Drugi del praznovanja je potekal v štiriraztežajnem slapu Amertaler eisfall v bližini najinega hladilnika in toplega tuša. Za predor, skozi katerega je pač treba, če želiš priti do slapa, sva za eno smer odšteli 13,5 evra (!!!). Takoj za predorom je parkirišče, od koder zagledaš lednega lepotca, oddaljenega le 20 minut hoje.

Slap je lep, bil je dobro narejen, je pa tak, da malce vendarle navije v njem. Malo je letelo po nama (spredaj sta bili dve trojni navezi), malo pa sva tudi medve drobili led po navezi za nama. Hočem torej reči, da je slap priljubljen. Na vrhu je bil narejen dober sistem Abalakov, vmes navrtana sidrišča, tako da sva bili z dvema spustoma po vrvi ob vznožju slapa in potem čez dobrih deset minut pri avtu. In čez nekaj ur doma …

M & M

Kategorije zapisa: Ledno plezanje

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eight − five =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.