Znamo rešiti padlega v navezi?
Datum objave: Apr 12, 2019

Prepričana sem, da vsak plezalec upa, da teh manevrov ne bo potreboval nikoli, ampak res nikoli, izvesti v realnosti. Kaj pa če? Kaj pa če se zgodi, da naš soplezalec pade? Kako bomo odreagirali takrat, ko bo te situacije dejansko prišlo in bomo polni adrenalina, prestrašeni, zmedeni, sami in še kaj?

Če ne prej, bo vsaj takrat vsak tečajnik ali pripravnik v alpinistični šoli (tej ali katerikoli drugi) dojel, da se manevrov reševanja ne uči za izpit na katerikoli alpinistični ravni, ampak za eventualno dejansko reševanje, za reševanje soplezalca na drugem koncu vrvi, reševanje v steni, ko bosta samo on(-a) in ti. Soplezalec zaupa nam in mi zaupamo njemu. Drugače ne gre. Drugače se ne navežeš na isti štrik. In zaupanje med soplezalcema ne pomeni samo zaupanje v pravilnost varovanja, v določeni situaciji lahko pomeni tudi ustrezno reševanje.

Marta, Vinko, Jan – hvala za vaš čas, potrpežljivost in predajo znanja. Kljub vsemu, da vsi upamo, si želimo ali si celo mislimo, da izvedba manevrov reševanja padlega v navezi ne bo nikoli potrebna – nikoli ne vemo… Zato je bila vaja, ki smo jo imeli pretekli teden v plezališču Vransko, več kot na mestu. Ne glede na izpit.

Pozdrav, Brigita

Avtorici fotografij: Marta in Brigita

IMG-0468 IMG-0469 20190406_135954 IMG-0461

Kategorije zapisa: Alpinistična šola

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

19 − 18 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.