Košutnikov (ali Košutin?) turn
Datum objave: Jun 27, 2022

Najbrž bi morala malce raziskati, ampak ta trenutek nimam časa za to, zato upam, da bo kak komentator pojasnil, kar me bega. Imamo Tolsto Košuto in greben Košute, turn je pa Košutnikov namesto Košutin. Zakaj?

No, bistvo te objave je ‘poročilo’ o navalu Korošic z dvema Korošcema v Košutnikov turn, in sicer v nedeljo, 26. 6. Špilč (nekdaj gospod Špiler) je organiziral in vodil plezalno druženje, katerega posledice so usta do ušes in nova poznanstva, a žal tudi spoznanje, da se bonton in tovarištvo (ta izraz mi je všeč, ker zajema veliko več kot drugi podobni izrazi) zares umikata s hribov in iz sten.

V Selah smo se ob 6.30 zbrali Irena, Špilč, Nataša, Klemen in Marinka ter Gozdna. Prvotni načrti so se med plezanjem prvih dveh raztežajev spremenili, in sicer delno zaradi želja idejnega vodje plezalnega druženja, delno pa zaradi naveze pred nami. Z Marinko sva namesto v Nordkante zavili v Westkante, sledila sta nama Nataša in Klemen, Irena in Špilč pa sta si kot zadnja naveza v nekolikoboljzgodnjejutranjem navalu (na istem izhodišču) privoščila smer, ki je bila prva izbira naveze M & M.

Irena

Kljub nizki povprečni oceni smeri in relativno dobri opremljenosti je za Westkante pametno imeti s sabo kak zatič, metulj (in tudi klin prav pride), saj so nekateri raztežaji precej goli. Res so detajli (najtežji je IV+) opremljeni s kakim klinom ali/in svedrovcem, vendar nam je oprema vseeno prišla prav. Tudi Špilč in Irena nista zaman nosila s sabo metuljev v Nordkante.

Trenje

Zakaj sem omenila tovarištvo? Fantu, ki je bil na varovališču pred nama, ni bilo prav, da se mu pridruži še Marinka. Ko je vendarle sprejel družbo, saj je bila v neugodnem položaju sredi prečke, in je Marinka priplezala do njega, je bilo tam prostora za najmanj štiri ljudi, urejeni sidrišči pa celo dve.

Prečka tovarištva (levo od naveze)

Marta Krejan Čokl – Gozdna

Foto Marinka, Špilč, Gozdna (več slik tukaj)

Kategorije zapisa: Alpinizem

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

15 + 16 =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.