Lov na nizke temperature …
Datum objave: Feb 2, 2022

… je lahko zelo drag.

Vedno bolj pa postaja tudi stvar kompromisov. Ker se napovedi vremenoslovcev uresničujejo in so temperature že neznosno visoke za ta letni čas.

Nedeljski skok v Matkov kot, kjer sva iskala ledni mir z Domnom, se je delno obrestoval. V Fakinovi varianti sva bila sama, vendar naju je slap prikrajšal za najlepši del, saj je v tistem kaminu tekla voda. Po prvem podaljšanem 70-metrskem raztežaju, ko sva že videla nesojeni kamin, sva nadaljevala (spet 70 m) po precej dobrem položnem ledu do razcepa, kjer naju je v levo potegnil tanek led, slabo prilepljen na malce položnejšo skalno ploščo, ki se je nadaljevala v grapico. Še en 70-metrski cug se je zaključil s sidriščem na drevesu, od tam pa sva poiskala prehode (brez spustov po vrvi) in se znašla pod Novoletnim slapom. Od odločitve, da preplezava še tega, naju je odvrnila množica, ki je bila v prvem raztežaju in na začetku drugega.

Fakinček naju ni prepričal (Fakinof pa tudi ne)

V načrtu sva imela raziskovanje lednih kaskad blizu ceste, ki so po Supinovih in Volkovih besedah prav luštne, a sva po stotih metrih obupala – led je spremenil agregatno stanje v tolikšni meri, da se ni dalo raziskovati naprej. Je pa ta slap zacahnjen za drugič, saj je idealen za alp. tečaj oz. šolsko spoznavanje ledu.

Na začetku omenjeni razlog me je prisilil tudi v eno pošihtnico. Izkoristila sem poznanstvo z GRS-jevsko legendo in olimpijcem (nekoč je bil skakalec) in v torek popoldne skočila v Tamar. Z Rajkom Lotričem sva preplezala Slap nad votlino, potem pa kljub očitno dobro narejenemu Centralcu in zelo mikavni Sveči zavila domov. Pozna ura, služba naslednji dan …

Lepo popoldne mi je uničil šok, ko sem plačala parkirnino v Planici. Za dobre 4 ure 15 evrov! Besno brskanje po spletu, zakaj za vraga je tako, je razkrilo, da to ceno plačaš za celodnevni parking, če tja prideš z avtobusom ali avtodomom! Moj mamut je osebni avto (res nekoliko večji kot npr. clio), vendar ga je očitno nek trapast senzor zaznal kot avtodom. Avtodom ali bus!!! Previdno torej, če boste tam z malce večjim družinskim avtom. Besno sem poslala e-pošto na naslov, ki sem ga našla na planiški spletni strani, zdaj pa čakam na odgovor.

Tamar

Gozdna

Foto: Domen, Rajko, Marta

Kategorije zapisa: Ledno plezanje

1 Comment

  1. Gozdna

    Težava s parkirnino je rešena. Na moje sporočilo so se odzvali prijazno in zelo hitro.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

11 − three =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.