Luska v Igličevi
Datum objave: Jul 10, 2023

Nekaj informacij, če vas mika plezanje v Igličevi smeri, vam lahko dam. Iz prve roke. Včeraj sem namreč bila tam s Pavlotom iz AO Nova Gorica in Erikom iz ljubljanske Matice. Snežišče pod vstopom je nekoliko sitno, tako da se je treba malce pomatrati, da prideš do vstopa (nam sta prehod s snega v steno olajšala Andrej Jež in Matevž Gradišnik s pomožno vrvico, vpeto v prvi klin in vrženo na snežišče, jaz pa sem za prečenje nataknila še ultra lahke dereze – ne derezic, dereze).

Smer je še vedno lepa, le da se mi zdi še bolj krušljiva kot včasih. Ne vem, ali sem razlog jaz ali je razlog v segrevanju in hitrem spreminjanju Zemlje, ki je sicer res precej očitnejše v višjih gorah. Mogoče oboje … No, pa nekaj navez je bilo pred nami, tako da je nekajkrat pošteno zagrmelo in letelo (na srečo) čez nas.

Lani je nekdo objavil, da v smeri grozi giljotinska luska. Mislim, da je še vedno tam, razen če gre za novo lusko … Tik na izhodu iz kamina je ena, ki je videti precej strašljiva, a je nismo upali vreči dol, ker nismo bili prepričani, da ni nikogar za nami.

V Turskem žlebu se po zavarovani poti popolnoma izogneš snegu, tudi na izstopu iz smeri ga ni.

Pa še sporočilo za potencialne iskalce občasnega poletnega dela: dokler ne bo končan dom na Okrešlju, je mogoče dobiti pijačo – mislim, da tudi kak mini prigrizek – v leseni kočici pod novogradnjo. Poleti Okrešelj obišče veliko ljudi, zato bi jim prav prišle dodatne roke. Če koga zanima, me lahko pocuka za rokav …

Gozdna

Kategorije zapisa: Alpinizem

Komentarji

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ten + 19 =

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.