Pozitivna rizična skupina na Peci
Datum objave: Nov 16, 2020
Naj takoj na začetku pojasnim, da ne bi prišlo do kakršnihkoli napačnih interpretacij, ker je naslov te dokaj sveže novice v slogu dandanašnjih e-medijev, kateri dviga branost in vceplja lastne ideje, jedro članka pa predstavi zgodbo popolnoma v nasprotju s prvim logičnim sklepanjem bralca.
Na Peci se ni družila nobena pozitivna rizična skupina, niti ni nihče kršil katerega od odlokov za zajezitev virusa covid – 19, še manj, niti število udeležencev dogodka ni doseglo množine, tudi edina akterja v zgodbi sta bila v ožjem sorodstvu, tišino gora pa so s preleti razbijale Kavke. Nevarnost virusa, ki lahko grozi določenemu delu državljank in državljanov je bila jasna že pomladi, se je zavedamo in delamo na tem da bi se lahko z dosledno pazljivostjo spet vsi vrnili v zdravo normalnost.
Zgodilo pa se je to da sva z ata-nom splezala zgoraj imenovano novo smer, on pa je tisti zloglasni pripadnik rizične skupine, ki je bil  pozitiven na covid 19, s srečo v nesreči, znak so bile boleče noge po Šteharskem vrhu.
Prvo preizkušnjo stanja po oktobrski popolni samoizolaciji štirih sten vsak na svojem koncu, sva imela v enem od zimskih žlihov, kjer naju je pred dejanskim vstopom ‘skozi vrata’ potegnilo v desno na neko izstopno varianto. Na predvečer tega dne sem vprašal ”a grema kaj hodit,  plezat?”, zato je zadnji glagol ostal za prihodnjič.
Od začetka 90ih ko je s soplezalci v glavni steni Pece Kordeževi rami splezal Viktorijo, Igorjevo in podobne smeri je preteklo že kar nekaj let, Vigredno sem plezal septembra, vmes je tam nastalo kar nekaj novih  smeri, zato sva nameravala zaviti v drugo ‘steno’ bolj primerno za to priložnost t.i. Polece. Ker pa je skala na Kordeževi glavi ob opazovanju Polec iz Kordeževe rame izgledala precej kompaktna sva zavila tja. Izkazalo se je, da je bila to prava odločitev saj mi je uspelo najti pot do vrha. Sama smer je sicer kratka, a ponudi kar lepo plezanje. Ključni del je ob vhodu v  zajedo/kamin(ček), kjer je potrebno prikazati malo joga pristopov z nogami, na tem mestu sem tudi z levo nogo zdrsnil na roki in se pred ponovnim zagonom prijel za spodnji komplet, ata pa je v tem raztežaju demonstriral kako se gosposko težave premaguje s šlingo. V steni sta na stojiščih za orientacijo ostala dva klina na rinko Made in Koroška.
Glede na dostopne podatke je to prva smer v tem delu Pece (?), prostora za  kakšno pa je še nekaj. Skale so razen na vrhu grebena ostajale precej na mestu.
Ime smeri: Pozitivna rizična skupina
Plezala: Davo in Stanko Mihev
Čas plezanja: 2,5h (lagodno)
Višina in predlagana ocena:  na oko 110m  VI/IV-V
Dostop je najhitrejši preko P Jakobe, levo pri fuzbal placu in spust čez manj vrtoglavo stran Kordeževe glave. Kondicijska opcija je Gladki žlih.
Tudi zdrav duh, v zdravem telesu lahko izdatno pomaga pri premaganju bolezni.
Davo

Pogled na steno Kordeževe glave iz Kordeževe rame. Zadaj levo pa so t.i. Polence

Pogled na steno Kordeževe glave iz Kordeževe rame v trenutku odločitve za viden greben. Zadaj levo pa so t.i. Polece

Zadnji metri grebena na Kordeževo glavo

Zadnji metri smeri

Tokrat v vlogi izbijanja

Tokrat v vlogi izbijanja klinov

Vstopni raztežaj

Vstopni raztežaj

A je tu kaka pametna špranja?

A je tu kaka pametna špranja?

spodnja polovica 3. raztežaja

Plezanje v spodnji polovici 3. raztežaja

Smer vrisana na staro sliko

Smer vrisana na staro sliko

PECA3jpg
Untitled 1

Kategorije zapisa: Nekategorizirano

4 komentarja

 1. Marinka

  Bravo fanta. Davo, odličen zapis, fotke in pa čestitke za smer.

 2. Gozdna

  Odlično! Čestitke za smer, dogodivščine, premagano bolezen in zabaven zapis.

 3. Domen

  Super!

 4. Vlasta

  Bravo

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three + twenty =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.