SOS z Mont Blanca
Datum objave: Avg 3, 2018

10.7.2018 sva z Andrejem opravila prečenje Mont Blanca. Zjutraj s prvo gondolo na Aguille du Midi, preko Mont Blanc du Tacula, Mont Maudita na vrh, sestop preko Gouterja, mimo “tete Roze” prespat v kočo Nid d’Aigle in zjutraj z zobato železnico ter gondolo nazaj v dolino. Kar naporna tura, še posebej če se je lotiš neaklimatiziran, a zelo lepa in razgibana. Po 33 letih je to moj četrti vzpon na vrh in marsikaj bi se dalo povedati o njem.
A moje pisanje ima drug namen. In sicer opozoriti na eno izmed pasti  mobilne tehnologije, v katero sem se nenamenoma ujel med vzponom na najvišji vrh Alp.

Na mobilnem aparatu imam inštaliran Oruxmaps. Odličen brezplačni program za navigacijo, ki ga uporabljam praktično za vse aktivnosti na prostem. Nastavljenega sem imel tako, da snema sled gibanja in v primeru, da si eno uro na istem mestu, avtomatsko pošlje SOS sporočilo s trenutno lokacijo na prej izbrano številko. Večkrat grem namreč sam s kolesom ali peš na potep v neznano in v primeru nezgode lahko tvoji bližnji vsaj vedo, kje začeti iskanje. Tokrat pa je pri vzponu na greben Mont Maudita nastal zamašek in sva več kot uro čakala, da so se vsi zbasali tam čez. Vmes je mobilni aparat opravil, za kar je bil nastavljen in Metka je domov v Slovenijo dobila SMS: “To je SOS sporočilo! Poslano iz aplikacije OruxMaps. http://maps.google.com/maps?q=45.848790,6.873617” Ravno sem začel plezati zadnji strmi odsek, ko začutim vibriranje v žepu. In ker kar ni prenehalo, se naslonim na cepin, iz žepa vzamem aparat, na drugi strani pa prestrašen ženin glas: “Kaj se je zgodilo, kaj je narobe?” Sledi kratko pojasnilo ter nadaljevanje vzpona. Šele kasneje v dolini sem se prav zavedel, kakšna “štala” bi lahko nastala iz tega v primeru, da bi bil nedosegljiv ali ne bi slišal telefona.
Od takrat avtomatika nima več mesta v mojem mobilnem svetu!
Ivan Štornik – Anza

Kategorije zapisa: Alpinizem | Ledno plezanje

1 Comment

  1. Domen

    Super poba. Lepa.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

9 − 8 =

Podobni zapisi

Preberite naš blog

Prebrskajte med več kot 1500+ zapisi na našem blogu.